· · Коментара: 0
Пошаст

Издато упозорење 3. СТЕПЕНА! У Кини се појавила нова заразна болест - БУБОНСКА КУГА, а ово су СИМПТОМИ

Болница у северном делу кинеске регије Унутрашња Монголија, пријавила је јуче сумњиви случај бубонске куге, преноси Блумберг и наводи да је данас издато упозорење трећег степена и да ће оно бити на снази до краја године.

1594029052_Depositphotos_357533474_s-2019.jpg
Фото: Депозит фото

О каквој болести је реч? Здравствена комисија града Бајанур у Унутрашњој Монголији упозорила је да постоји ризик од преноса инфекције са човека на човека и апеловала на грађане да предузму превентивне мере, преноси Танјуг.

Бубонска куга је бактеријска болест која се међу људима прво шири уједом инфицираних бува које се налазе на глодарима. Иако је најпознатија по томе што је усмртила 25 милиона Европљана током средњег века, нажалост, болест се јављала и у 21. веку.

У августу 2014. јавила се у Мадагаскару, а болест се тада проширила до Антананаривеа, главног града ове државе у Африци.

Прочитајте још:Шта када ЖИВИТЕ ПОД ИСТИМ КРОВОМ са неким ко ИМА КОВИД-19?

Бубонску кугу изазива бактерија Yерсиниа пестис. Како је 2014. писала "Национална географија", иако рана терапија антибиотицима може успешно и лако да излечи болест, исти третман може да изазове озбиљније симптоме, а у симптоме спадају грчење мишића, висока температура, болно натечене лимфне жлезде.

Може се јавити у два облика, односно две форме: бубонској и плућној. Први може да изазове гангрене на екстремитетима и да се знатно искомпликује уколико се не третира, док се подврста, плућна куга, преноси са особе на особу путем ваздуха и може да узрокује проблеме са дисањем у року од 24 сата. Може се пренети директно и развити у први тип уколико се плућа инфицирају бактеријом ( у Мадагаскару је било само два одсто случајева плућне куге).

Прочитајте још:Деценијама су нас ПРИПРЕМАЛИ за КОРОНУ, а овај МУРАЛ је ДОКАЗ! (ФОТО)

Фото/Принтсцреен/Блиц Жена/Профимедиа

У априлу ове године појавила се у Америци

Истраживачи у Националном парку Јелоустоун открили су у априлу ове године бактерију код дивљих животиња која је у средњем веку сејала смрт међу људима.

Код готово половине пума пронађено је присуство бактерије, односно код 17 испитаних пума (47 одсто од укупно анализираних), писао је "Билингс газет".

Пре 15-ак година у другој студији испитана је крв 150 планинских лавова (како се још називају пуме или кугуари) и утврђено је постојање бактерије која изазива бубонску кугу. Животиње су инфицирале муве.

- Ово је релативно честа бактерија у свету дивљих животиња - рекао је Дан Салер из Националног парка Јелоустон који води бригу о пумама.

Бактерију најчешће преносе муве, које инцифирају мишеве, веверице, наведено је тада. Када пуме или неки други предатори, као што је којот, поједу заражене глодаре, оне бивају изложене вирусу. Истраживачи су тада утврдили да су рисови отпорнији на ову бактерију од других дивљих мачака. А из непознатог разлога ни медведи не подлежу инфекцији.

Прочитајте још: "Болест ће доћи од ЖУТИХ, људи ће падати по улицама, страшна епидемија ће прогутати свет, а ЛЕК..."

Др Сталер упозорио је све да буду опрезни ако евентуално дођу у додир са животињама које су изложене оваквој инфекцији.

Иначе, у држави Монтана, у којој се налази Јелоустоун, последњи случај када је човек био заражен овом болешћу догодио се 1992. године. Заразио се додиром са рисом,а пет година раније ловац се заразио и то тако што је убио антилопу и потом је одрао њену кожу.

Прочитајте још:НИЈЕ КАКО СЕ МИСЛИЛО! Корона вирус претвара људске ћелије у ЗОМБИЈЕ који пуштају изданке и шире се по целом телу (ФОТО)

Како кажу подаци америчког Центра за контролу болести и превенције, неколико људи годишње буде заражено бубонском кугом. Последња епидемија куге у урбаним областима у САД догодила се у Лос Анђелесу између 1924. и 1925. године, када су преносиоци били пацови. Појављивала се затим спорадично руралним местима, највише у северном делу Аризоне и јужном делу Колорада.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.