· · Коментара: 0
РУЧАК

Сигурно сте се ужелели Грчке? Купите три МОДРА патлиџана и направите ПАПУЧИЦУ (Фото)

Папуцаки је изузетно укусно грчко јело које може да се прави на безброј начина и сваки је "прсте да човек полиже".

papucaki5.jpg
Фото: А. М.

Постоје два основна рецепта за папуцаки, грчко јело које у преводу значи "папучица". Први се прави у случају да у кућу дођу неочекивани гости, а други као недељни ручак.

Прочитајте још: Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)

Дакле, по особи је довољо набавити један модри патлиџан. Према првом рецепту се модри патлиџан сече на листове дебљине једног сантиметара, па се у средину сипа фил и пече у рерни. Када се погледа тако спремљен папуцаки - јело заиста изгледа као папуча.

У случају да се припрема за укућане модри патлиџан се сече на пола, издуби и пуни.

Пре печења се приреми
Пре печења се приреми

Састојци:

  • модри патлиџан по особи
  • шака млевеног или белог меса по особи
  • црвена паприка
  • црни лук
  • чен белог лука
  • парадајз
  • пелат
  • наредан качкаваљ

Прочитајте још: Изненадите укућане за недељни ручак: Морски плодови на СРПСКИ начин (Фото)

Припрема:

Исецкају се црни лук, чен белог лука и црвена паприка. Модри патлиџан се пресече на пола, издуби кашиком па се "месо" исецка на коцкице.

Може да се прави са млевеним или пилећим месом, али и вегетаријански.

Папуцаки може да се прави са млевеним месом, али и са белим месом које треба да се исецка на коцкице. Ољушти се и исече парадајз.

Прво се динстају црни лук и паприка, па се дода месо. Када месо промени боју додаје се исецкана средина модрог патлиџана. Када патлиџан упије сву воду дода се парадајз са белим луком, а затим и кашика- две пелата. Количина пелата зависи од броја модрих патлиџана. Све мора да се добро искрчка и за то време се додају жељени зачини попут оригана.

Не сме да се препуни
Не сме да се препуни
Празан патлиџан се пече 20, а са филом 15 минута.

Исечен модри патлиџан се наређа у плех покривен папиром за печење, посоли и  науљи, па стави да се пече у исто време када се и месо убаци у тигањ. Патлиџану је потребно око 20 минута да се испече и буде спреман за пуњење.

Када  је патлиџан испечен, а фил скуван, плех се пажљиво извади из рерне и кашиком се "папуче" напуне. Не смеју да се препуне да не би цуриле. Папуцаки се пече око 15 минута.

Прочитајте још: Ову питу може да направи свака домаћица за САМО 15 минута (Фото)

Пет минута пре него што је јело готово папуцаки се поспе изренданим качкавањем, према жељи, јер није обавезно.
 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.