· · Коментара: 0
Снајперка СРС А2

Шта доноси четврта генерација СРС репетирки?

Добра ергономска решења Стелт Рекон Скаута, робусна конструкција, модуларност и висока прецизност, комбиновани са компактним димензијама овог балпап модела, побудили су интересовање и високогорских ловаца

srs.jpg
срс. -"Десерт Тек"

Тактички корисници хвале СРС А2 као пушку којој пригушивач не утиче на прецизност што је редак квалитет код оружја овог типа. Неколико АТ јединица у Европи већ је набавило ограничене количине ових снајперки. Почетна цена од скоро 4.300 долара (плус 1.600-1.900 колико кошта сет за промену калибра) пала је на и даље високих, али много прихватљивијих 2.700 долара, па су на списку наручилаца и ентузијастички оријентисани ловци и спортски стрелци.

Са “Десерт Тековом” снајперском пушком упознали смо се на сајму ИВА 2019. у Нирнбергу. Нова пушка означена као СРС А2 задржала је основне карактеристике полазне платформе. То значи да су одвојив кутијасти оквир за муницију и затварач са "акцијом" смештени сасвим позади, непосредно испред ослонца за раме, док је окидачки механизам са рукохватом померен унапред. Тиме је добијена значајно мања дужина (цев дуга 56 цм, укупна дужина 84 цм), па је ова снајперка по димензијама упоредива са аутоматом Хеклер Кох МП-5 са фиксним кундаком.

Прочитајте још: Да ли је одељенско оружје нове генерације револуција или промашај?

Лакша за читав килограм

Мала маса и лака манипулација

За разлику од претходне генерације, нови Стелт Рекон Скаут лакши је за килограм, јер се сандук тј. "шасија" пушке састоји од два прецизно израђена профила од специјалне алуминијумске легуре, који чине горњи и доњи део сандука. Кључно је уклањање материјала на свим тачкама које не трпе оптерећење, чиме је у највећој мери добијена уштеда на тежини.

Систем за фиксирање цеви је највећа измена у конструкцији. Док се на претходној генерацији СРС репетирки цев у сандуку држала специјалним обујмицама, код СРС А2 тај посао завршавају четири завртња. То допушта да се за мање од 60 секунди промени цев а тиме и калибар оружја чиме се добија (ових дана толико цењена) модуларност.

Брза измена калибара

Притом, начин монтаже код које је задња тачка дефинисана челичном рампом за увођење метка, омогућава увек исто позиционирање цеви, чиме се не мења тачка поготка, без обзира на то колико пута поновите овај захват. Понуђен је широк избор цеви у различитим конфигурацијама у распону између 40 и 66 цм дужине у калибрима који се крећу између лаганог .223 Ремингтон до тешког ловачког .375 XЦ. Наравно, најпопуларнији су 6,5 мм Кредмор, .308 Вин и .338 Лапуа Магнум.

Транспортно паковање

Прелазак на други калибар олакшан је ако муниција користи исту "породицу" чаура (нпр. 6,5 Цдм и .308 Вин). Уколико се промер дна чауре значајније разликује, потребна је промена главе затварача, али и то је једноставан захват. Од изабраног калибра и профила цеви зависи и маса оружја која се креће између 3,6 и 4,3 кг, што је заиста скромно чак и по мерилима веома захтевних корисника. Због тога је СРС А2 тражено оружје и у популацији високогорских ловаца којима су мала маса и спретне димензије императив.

Једноставно расклапање

Руковање је лако, једноставно и скоро инстинктивно. Уз малу масу, велики плус ове пушке је добар баланс (што је карактеристично за балпап оружје), тако да дуготрајно држање на нишанској линији не замара стрелца, коме би са пушком класичне конфигурације, руке врло брзо почеле да дрхте. Команде су распоређене логично, кочница се налази надохват кажипрста (када је шака на рукохвату), без обзира на то да ли користите леву или десну руку. Гурнете дугме унапред и оружје је спремно за паљбу.

Компактно оружје модерног изгледа

Оквири за муницију су једноредни, челични, танког, елегантног профила, капацитета  пет или шест метака, у зависности од калибра. Команда за ослобађање оквира је релативно дуга полуга у форми клацкалице, где се притиском на крај полуге деактивира снажна брава која држи оквир на месту.

Расклапање лако и једноставно, уз минимум делова. Једино што може да збуни "класичаре" је потреба да се уклони ослонац за раме да би се извадио затварач. На устима цеви је ефикасна гасна кочница на коју се директно, без демонтаже може поставити пригушивач. Код снажног калибра као што је .338 ЛМ овакав додатак и те како има смисла, пре свега због комфора за стрелца а потом и из тактичких разлога.

Такмичарски окидач

Окидач на новом СРС А2 носи назив Филд Меч, али упркос називу, по практичним параметрима ближи је ловачком него такмичарском. Док је окидање на претходној генерацији СРС било подесиво по сили, ходу и тачки окидања, што је могао да регулише сваки стрелац на лицу места уз помоћ једног кључа, нови окидач тражи да пушка буде расклопљена, како би се подесила сила у распону од 0,7 до 3 кг.

Прочитајте још: Од вештине стрелца и познавања екстерне балистике до параде оружја на кратким даљинама

Наш извештач на штанду компаније "Десерт Тек"

Када је реч о употреби, засада се чују само хвалоспеви. Компанија даје гаранцију на прецизност од фантастичних 0,5 МОА за групу од пет метака, додуше уз услов да се користи нихова (брендирана) муниција.

Ипак, корисници тврде да су групе величине око 0,35 МОА редовна појава на даљинама до 500 јарди. У зависности од калибра, произвођач декларише ефикасан домет од 900 до 1.500 метара. Тек остаје да се види колико ће СРС А2 бити присутан у специјалним формацијама широм света.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.