· · Komentara: 0
Snajperka SRS A2

Šta donosi četvrta generacija SRS repetirki?

Dobra ergonomska rešenja Stelt Rekon Skauta, robusna konstrukcija, modularnost i visoka preciznost, kombinovani sa kompaktnim dimenzijama ovog balpap modela, pobudili su interesovanje i visokogorskih lovaca

srs.jpg
srs. -"Desert Tek"

Taktički korisnici hvale SRS A2 kao pušku kojoj prigušivač ne utiče na preciznost što je redak kvalitet kod oružja ovog tipa. Nekoliko AT jedinica u Evropi već je nabavilo ograničene količine ovih snajperki. Početna cena od skoro 4.300 dolara (plus 1.600-1.900 koliko košta set za promenu kalibra) pala je na i dalje visokih, ali mnogo prihvatljivijih 2.700 dolara, pa su na spisku naručilaca i entuzijastički orijentisani lovci i sportski strelci.

Sa “Desert Tekovom” snajperskom puškom upoznali smo se na sajmu IVA 2019. u Nirnbergu. Nova puška označena kao SRS A2 zadržala je osnovne karakteristike polazne platforme. To znači da su odvojiv kutijasti okvir za municiju i zatvarač sa "akcijom" smešteni sasvim pozadi, neposredno ispred oslonca za rame, dok je okidački mehanizam sa rukohvatom pomeren unapred. Time je dobijena značajno manja dužina (cev duga 56 cm, ukupna dužina 84 cm), pa je ova snajperka po dimenzijama uporediva sa automatom Hekler Koh MP-5 sa fiksnim kundakom.

Pročitajte još: Da li je odeljensko oružje nove generacije revolucija ili promašaj?

Lakša za čitav kilogram

Mala masa i laka manipulacija

Za razliku od prethodne generacije, novi Stelt Rekon Skaut lakši je za kilogram, jer se sanduk tj. "šasija" puške sastoji od dva precizno izrađena profila od specijalne aluminijumske legure, koji čine gornji i donji deo sanduka. Ključno je uklanjanje materijala na svim tačkama koje ne trpe opterećenje, čime je u najvećoj meri dobijena ušteda na težini.

Sistem za fiksiranje cevi je najveća izmena u konstrukciji. Dok se na prethodnoj generaciji SRS repetirki cev u sanduku držala specijalnim obujmicama, kod SRS A2 taj posao završavaju četiri zavrtnja. To dopušta da se za manje od 60 sekundi promeni cev a time i kalibar oružja čime se dobija (ovih dana toliko cenjena) modularnost.

Brza izmena kalibara

Pritom, način montaže kod koje je zadnja tačka definisana čeličnom rampom za uvođenje metka, omogućava uvek isto pozicioniranje cevi, čime se ne menja tačka pogotka, bez obzira na to koliko puta ponovite ovaj zahvat. Ponuđen je širok izbor cevi u različitim konfiguracijama u rasponu između 40 i 66 cm dužine u kalibrima koji se kreću između laganog .223 Remington do teškog lovačkog .375 XC. Naravno, najpopularniji su 6,5 mm Kredmor, .308 Vin i .338 Lapua Magnum.

Transportno pakovanje

Prelazak na drugi kalibar olakšan je ako municija koristi istu "porodicu" čaura (npr. 6,5 Cdm i .308 Vin). Ukoliko se promer dna čaure značajnije razlikuje, potrebna je promena glave zatvarača, ali i to je jednostavan zahvat. Od izabranog kalibra i profila cevi zavisi i masa oružja koja se kreće između 3,6 i 4,3 kg, što je zaista skromno čak i po merilima veoma zahtevnih korisnika. Zbog toga je SRS A2 traženo oružje i u populaciji visokogorskih lovaca kojima su mala masa i spretne dimenzije imperativ.

Jednostavno rasklapanje

Rukovanje je lako, jednostavno i skoro instinktivno. Uz malu masu, veliki plus ove puške je dobar balans (što je karakteristično za balpap oružje), tako da dugotrajno držanje na nišanskoj liniji ne zamara strelca, kome bi sa puškom klasične konfiguracije, ruke vrlo brzo počele da drhte. Komande su raspoređene logično, kočnica se nalazi nadohvat kažiprsta (kada je šaka na rukohvatu), bez obzira na to da li koristite levu ili desnu ruku. Gurnete dugme unapred i oružje je spremno za paljbu.

Kompaktno oružje modernog izgleda

Okviri za municiju su jednoredni, čelični, tankog, elegantnog profila, kapaciteta  pet ili šest metaka, u zavisnosti od kalibra. Komanda za oslobađanje okvira je relativno duga poluga u formi klackalice, gde se pritiskom na kraj poluge deaktivira snažna brava koja drži okvir na mestu.

Rasklapanje lako i jednostavno, uz minimum delova. Jedino što može da zbuni "klasičare" je potreba da se ukloni oslonac za rame da bi se izvadio zatvarač. Na ustima cevi je efikasna gasna kočnica na koju se direktno, bez demontaže može postaviti prigušivač. Kod snažnog kalibra kao što je .338 LM ovakav dodatak i te kako ima smisla, pre svega zbog komfora za strelca a potom i iz taktičkih razloga.

Takmičarski okidač

Okidač na novom SRS A2 nosi naziv Fild Meč, ali uprkos nazivu, po praktičnim parametrima bliži je lovačkom nego takmičarskom. Dok je okidanje na prethodnoj generaciji SRS bilo podesivo po sili, hodu i tački okidanja, što je mogao da reguliše svaki strelac na licu mesta uz pomoć jednog ključa, novi okidač traži da puška bude rasklopljena, kako bi se podesila sila u rasponu od 0,7 do 3 kg.

Pročitajte još: Od veštine strelca i poznavanja eksterne balistike do parade oružja na kratkim daljinama

Naš izveštač na štandu kompanije "Desert Tek"

Kada je reč o upotrebi, zasada se čuju samo hvalospevi. Kompanija daje garanciju na preciznost od fantastičnih 0,5 MOA za grupu od pet metaka, doduše uz uslov da se koristi nihova (brendirana) municija.

Ipak, korisnici tvrde da su grupe veličine oko 0,35 MOA redovna pojava na daljinama do 500 jardi. U zavisnosti od kalibra, proizvođač deklariše efikasan domet od 900 do 1.500 metara. Tek ostaje da se vidi koliko će SRS A2 biti prisutan u specijalnim formacijama širom sveta.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.