· · Komentara: 0
MUNICIJA

Dalekometno streljaštvo je podstaklo razvoj karabinske meč municije u širokom spektru težine

Dok se u svetu u F Klasi koriste balistički superiorni kalibri, domaća takmičenja po izboru municije više liče na Benčrest

municija-1.jpg
Aco POLIĆ, Barnard Precision, PPU

Zahvaljujući rigoroznim pravilima Palma discipline, dalekometnog streljaštva, i ograničavanju težine zrna kalibra .308 Win. na ona ne teža od 156 g (kasnije je dodat .223 Rem sa zrnom ne težim od 81 g), danas u ponudi imamo neka od najboljih streljačkih zrna za kalibar .30, baš u ovoj težini - 155 grama.

Puška za F Klas

U svetu, u disciplini F Klasa pod Open kategorijom dominiraju balistički superiorni, a ujedno i kalibri prihvatljivog trzaja i veka cevi, tako da se sve "vrti" oko starih dobrih 7 mm u dalekim distancama (.284 Win. i njegove poboljšane varijante, zatim 7 mm RSAUM i sl.) i 6-6,5 mm u kratkim (6 mm BR Norma i njene poboljšane varijante, kao i 6,5x47).

Domaći strelci mimo trenda u svetu

TR klasa je uticala na razvoj superteških (za kalibar) zrna za .308, u rasponu između 200-215 g. Kod nas, zbog kratkih distanci ovakvi trendovi kalibara su prisutni u tragovima i strelci su se okrenuli adekvatnijim rešenjima koja dominiraju u svetu u F Klasi Open kratkim distancama, te pomenutim manjim kalibrima, dok .308 Vinčester u TR klasi uglavnom eksploatišu sa zrnima iz domena 168-175 g (čak jedan broj strelaca koristi i 155 g).

Najzastupljeniji kalibri u takmičenjima
7x57 - za poređenje, .222 Remington, 6 mm PPC, .30 BR, 6 mm Dašer, 6 mm BR, 6,5x47, 6,5 Kredmor, .284 Vinčester, .223 Remington, .308 Vin.

Pročitajte jošOd veštine strelca i poznavanja eksterne balistike do parade oružja na kratkim daljinama

Nije retkost, kod naprednijih strelaca (koji su shvatili kako kod nas "slabo vetrovi duvaju") da vidite kalibre namenjene prvenstveno kratkim distancama u Benčrest disiplini, poput .30 BR, 6 mm PPC.

Konstrukcija metka doprinosi preciznosti

Kod benčresta akcenat je na strukturalno preciznim kalibrima, manje zapremine barutne komore, ujedno i manjeg kalibra, koji daju, odnosno lako postižu niske vrednosti standardne devijacije u početnim brzinama. To na velikim udaljenostima daje manje vertikalno rasturanje grupe.
U šort rejndž benčrestu 100/200 jardi neprikosnoveno vladaju kalibri 6 mm PPC i .30 BR, koji su sa trona skoro potpuno potisnuli nekadašnjeg "višestrukog rekordera" kratkih distanci - .222 Remington.

U srednjim i dalekim distancama benčrest takmičenja - 500-600 i 1000 jardi, skoro u potpunosti preovlađuju kalibri 6 mm, odnosno isključivo 6 mm BR čaura i njene poboljšane varijante - 6 mm Dašer, 6 mm BRX, 6 mm BRA i drugi. Najpopularniji kalibri protekle dve godine bili su 6 mm Dašer, 6 mm Kredomor, 6 mm XC, 6,5x47 i 6,5 mm Kredomor.

Omiljena trostruka dvojka

Kalibar .222 Remington nastao je "skaliranjem" starog dobrog 7x57, a ne .30-06 kako i danas piše u američkoj štampi. Jer u periodu posle Drugog svetskog rata kada je kalibar nastao, nije baš bilo popularno pomenuti relaciju sa starim nemačkim metkom.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.