· · Komentara: 0
HK SFP-9SK

Subkompakt pištolj deminutivne veličine kao oružje poslednjeg izbora

Mali pištolji, snažnog kalibra sa velikim kapacitetom bliži su borbenom nego odbrambenom oružju

1594201907_HK.jpg
HK - foto: Dragan Šaponjić

Već godinama je uočljivo da se u koncipiranju novih modela dimenzije pištolja kreću u pravcu smanjenja dužine i mase. Čak i tamo gde biste očekivali da pištolj pune veličine bude primarni izbor dolazi do izmena, pa su najprodavaniji modeli iz tzv. kompakt kategorije. Takođe, više nema sumnje da su polimerski pištolji kalibra 9 mm Para sa unutrašnjim udaračem oružje izbora za opremanje različitih službi i vojno-policijskih jedinica. 

Pročitajte još: Najbolji i najlepši malokalibarski pištolj IKADA PROIZVEDEN (FOTO)

Heklerov subkompakt, foto: Dragan Šaponjić

Amerikanci koji su se donedavno grčevito držali kalibra .45 ACP barem u opremi specijalnih jedinica priklonili su se Evropljanima (i ostatku sveta) pa je USSOCOM usvojio Glok 19 (kao i legendarni britanski SAS). Sve više proizvođača u svojoj ponudi ima i subkompact pištolje deminutivne veličine u snažnom kalibru i sa ozbiljnim kapacitetom koji ih svrstavaju bliže borbenom nego odbrambenom oružju "poslednjeg izbora". 

Odličan pedigre 

Jednostavno održavanje, foto: Dragan Šaponjić

“Hekler und Koh” iz Oberndorfa koji spada u red najznačajnijih svetskih proizvođača modernog streljačkog naoružanja svakako ne može dopustiti da ostane po strani. Iako u ponudi ima nekoliko pištolja sa oznakom SK (sub-kompakt) iz serija P-2000, USP i P-30 trebalo je dopuniti gamu novog modela VP-9, odnosno njegove evropske verzije označene kao SFP-9. Predstavljen je Hekler und Koh SFP-9SK sa kojim smo se neposredno upoznali tokom sajma IWA u Nirnbergu. Reč je o pištolju sa unutrašnjim udaračem, polimerskim ramom i okvirom povećanog kapaciteta. 

Odlike kastom varijanti

Ipak ne radi se o prostom smanjivanju postojeće konstrukcije, jer su se u Obendorfu potrudili da korisniku pruže više mogućnosti za prilagođavanje sopstvenim potrebama  - personalizaciju čime se serijsko oružje po odlikama približava kastom modelima.

Bez obzira na uštedu u dimenzijama Hekler nije pravio kompromise po pitanju robusnosti i izdržljivosti konstrukcije. Navlaka je izrađena od masivnog komada glodanog čelika što svakako doprinosi da masa praznog oružja bude 687 grama - veoma blizu nekih većih modela na tržištu. Bravljenje se ostvaruje pomoću SIG modifikacije Brauningovog rešenja sa prizmatičnim ležištem metka, koje ulazi u odgovarajuće profilisan otvor za izbacivanje čaura. Gornja površina navlake je ravna i sa niskim, širokim borbenim nišanima olakšava praćenje mete čak i kada je u pokretu. Izvlakač je širok i snažan, a kada je metak u cevi može se napipati tako da obavlja funkciju indikatora. 

Koriščenje levom rukom bez problema, foto: Dragan Šaponjić

Na zadnjoj strani navlake je još jedan indikator - igličasti ispust koji viri kada je udarački mehanizam zapet. Kratki hodovi mehanizma zahtevaju da povratna opruga bude prilično snažna, iako je HK to delimično rešio korišćenjem dve koaksijalne sa pojedinačno manjom snagom pri brzom repetiranju potrebno je čvrsto uhvatiti navlaku ili će iskliznuti iz prstiju. Da bi se ovaj potez olakšao i učinio sigurnijim, na kraju navlake, iza ureza za hvat dodata su dva diskretna proširenja, poput nekakvih krila za koje se prsti mogu zakačiti bez rizika da skližnu sa čelične površine. 

Borbeni geni

Veoma lako dovođenje u nišansku liniju, foto: Dragan Šaponjić

Cev je takođe masivna, duga 86 mm hladno kovana, od nerđajućeg čelika. Tipično za HK ima poligonalno žlebljenje sa šest polja i desnim korakom uvijanja. Te cevi su poznate po preciznosti i veoma dugom radnom veku, pa postoje validna svedočenja o komadima koji su ispalili više od 100.000 metaka, a još uvek su u okviru radnih tolerancija! Mališan svakako ima dobar pedigre. Ram pištolja je izliven od polimera ojačanog staklenim vlaknima i u poređenju sa Glok ili SIG modelima deluje dosta kruće i zidovi su nešto deblji. 

Navodno, razlog za to je vrsta polimera koji Heckler koristi i koji je osetljiviji na elastične deformacije tj. lakše dolazi do zamora materijala. Zasada su u ponudi tri boje polimera - crna, zelena i braon. U prednjem donjem delu, ispod cevi nalazi se kratka Pikatini montažna šina sa tri ureza po MilStd 1913. Izbor različitih svetiljki i laserskih obeleživača je prilično veliki, pa je lako naći odgovarajući deo opreme za rad u lošim svetlosnim uslovima. U korenu štitnika okidača smeštena je komanda za oslobađanje okvira. Oberndorfu su odlučili da korisnicima ponude kao opciju i klasično dugme sa leve strane rama. U rukama sam imao upravo takav model i mada nemam primedaba ni na staro rešenje ova klasična komanda radi bez mane. 

Puna ruka oružja 

Još jedna tipično HK osobina pištolja je “puna ruka oružja”. Bez obzira na smanjene dimenzije, skraćenu dršku i visinu od 116 mm, debljina rukhvata od 33 mm čak i u potpunom mraku ne ostavlja dilemu da je reč o “pravom” oružju. Međutim, ovakvi pištolji su projektovani za one koji ih mnogo više nose nego što ih koriste, pa im je svaki milimetar važan, naročito kada je reč o širini oružja. Zato je za novi SFP-9SK pronađen izmenjiv zadnji deo rukohvata i bočni paneli drške u nekoliko različitih dimenzija, koji dopuštaju čak 27 različitih konfiguracija što bi trebalo da zadovolji i najprobirljivije korisnike. Ali to još nije kraj ponuđenim opcijama.

Osnovni sklopovi i gornja površina navlake, foto: Dragan Šaponjić

Okidački mehanizam ovog modela je umesto sejf ekšn, semi koked i ekšn redi oznaka, dobila pravo ime - singl ekšn. Ipak, kvalitet okidanja nije dostigao nivo uobičajenih SA rešenja. Unutrašnji udarač zahteva snažnu oprugu, a i hod okidača od nekih 11 mm i reset od predugačkih 5 mm neće ga učiniti popularnim kod IPSC strelaca. 

Zasad samo u 9 mm Para

Odlična nišanska slika, vidljiv indikator udarne igle i proširenja za repetiranje, foto: Dragan Šaponjić

Sila okidanja kreće se između 3.200 i 3.650 grama što je daleko od idealnih vrednosti za SA, ali je ipak sasvim upotrebljivo za radno oružje. Svesni ovog nedostatka, u Heckleru nude i tzv. SF okidač (spešl fors) sa oko 1 kg manjom silom na okidaču koji ima sigurnosni jezičak poput Gloka. 

Novi pištolj se za sada nudi samo u kalibru 9 mm Para i koristi okvire kapaciteta 10 metaka identičnih onima koje koristi HK P-30SK. Po potrebi, mogu se upotrebiti i oni kapaciteta 13 ili 15 metaka, ali tada vire iz rukohvata. Cena je prema očekivanju za stotinak evra viša od adekvatne ponude “Gloka”, koji i dalje dominira u ovom segmentu. 

Rukovanje je udobno i prirodno, foto: Dragan Šaponjić

Pročitajte još: Da li je pištolj-karabin pravo rešenje za univerzalno službeno oružje?

“Hekler und Koh” ima brojne obožavaoce koji će se u situaciji ako mogu da biraju uvek odlučiti za kompaniju iz Oberndorfa čak i kada ne nudi ništa više u odnosu na konkurente. Baš kao i predstavljeni model.

Dragan Šaponjić
 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.