· · Komentara: 0
Test

Automat Uzi - ponos Izraela

Konstruisan u momentu stvaranja nove države i nacije, neobični automat je decenijama bio pravi hit u rukama boraca, ali i filmskih akcionih heroja

1593592122_UZI.jpg
UZI - foto: Milan Milanović

Osim košarkaškog kluba “Makabi” već skoro sedamdeset godina, kao “Ponos Izraela” ističe se automat kompaktnih dimenzija koji je osmislio armijski oficir Uziel Gal. Još tokom odrastanja u Minhenu pod imenom Gothard Glas, radoznali i inventivni dečak je kao desetogodišnjak povredio ruku pokušavajući da od stare dugačke puške napravi kratkocevno lično oružje. Izbegavši s roditeljima 1936. godine iz Nemačke na teritoriju ondašnje Palestine, u kibucu Jagur se ponovo s istim žarom posvetio svojoj strasti ka ubojitim napravama.

Dečačka strast prema oružju 

Ovaj automat je prvo oružje nastalo u novostvorenom Izraelu, foto: Milan Milanović

Kao petnaestogodišnjak konstruisao je luk, koji je mogao da ispaljuje strele u automatskom modu. Tadašnja britanska uprava palestinske teritorije nije imala razumevanja za njegova stvaralačka pregnuća, pa je uhapšen i osuđen na sedmogodišnju robiju. Srećom, posle dve godine zatvora u Akri je amnestiran, a 1949. godine kao polaznik oficirskog trenažnog kursa promenio ime u Uziel Gal i poslao pismo svojim pretpostavljenima, s detaljnim opisom savršenog automata koji želi da stvori.

Izraelski premijer Jicak Šamir isprobava nacionalni ponos - automat Uzi, foto: IMI

Potpukovnik Meir Zorea je očigledno prepoznao talenat mladog kadeta i počela je storija sa srećnim krajem, odnosno razvoj i uspeh automata nekonvencionalnog izgleda za to doba. 

Pročitajte još: Izdržljivi vitez maršira Moskvom

Pet i po godina kasnije, u proleće 1955. godine, na tradicionalnoj Paradi nezavisnosti, izraelska vojska je prvi put prikazala novo atraktivno oružje nazvano Uzi, iako Guthard/Uziel/Uzi Glas/Gal nije želeo da dobije ime po njemu.

Skromno je izjavio: “Ja sam samo vršio svoju dužnost u vojsci, kao što bi učinio kuvar ili bilo koji drugi pripadnik...”.  Posle nekoliko godina, automat je postao pravi svetski hit, a konstruktor dobio pregršt nacionalnih priznanja i odlikovanja. 

Početkom osamdesetih godina 20. veka pojavile su se kompaktnije varijante Mini i Mikro Uzi, pravljen je širom sveta po licenci ili bez nje, a naročito je interesantno odakle potiče autorova inicijalna ideja, da sačini oružje tako neuobičajene koncepcije.

U literaturi se najčešće lakonski zaključuje kako je bio inspirisan čehoslovačkim automatima serije Vz 23-26, odnosno njihovim prototipskim prethodnikom ZK-476. 

Pouzdan u pustinji

Međutim, treba biti objektivan i naglasiti kako je nadareni Poljak Jirži Podsekovski, još tokom Drugog svetskog rata na britanskom tlu osmislio koncept automata skoro revolucionarne forme s teleskopskim zatvaračem i okvirom u dršci. NJegov model MCEM-2 (Machine Carbine Experimental Model 2) je nastao u vreme dok je izbegli Podsekovski bio u Velikoj Britaniji i deo rešenja su tamošnji oružari iskoristili na kasnijem automatu Sterling.

Verzija sa sklopivim metalnim kundakom, foto: IMI

Automati tog doba su imali klasičnu konfiguraciju sa okvirom ispred okidačke grupe, a izraelski model je s istom dužinom cevi (260 mm) bio neuporedivo kompaktniji. Osim toga, odlikovao se priručnim komandama i sasvim dobrom pouzdanošću, u uslovima povećane mikronske prašine pustinjskih predela Bliskog Istoka gde je inicijalno korišćen. Bio je vrlo jednostavan i prilično jeftin za masovnu produkciju, upravo ono što je trebalo izraelskim oružanim snagama u tom periodu.

Novi automat je bio idealan za dejstva na najkraćim distancama, koristeći okvire kapaciteta 25 ili 32 metka, jednostavnog sistema paljbe iz otvorenog položaja zatvarača, uz mogućnost selektivne jedinačne i rafalne vatre, s kadencom od oko 600 metaka u minuti. 

Nišani su bili jednostavni i pregledni, a oružje se odlikovalo sa tri sigurnosna sistema: manuelnom kočnicom u vidu poluge selektora, zatim automatskom na zadnjem delu rukohvata i dodatnom, koja je kočila samo zatvarač. Nalik nekakvom velikom pištolju, Uzi je mogao da se nosi bez mnogo opterećenja, idealno za starešine, te određene specijaliste poput posada vozila i letelica, padobranaca, poslužilaca sistema veze, ali i za bliske borbe prilikom upada u protivničke utvrđene položaje, gde nema dovoljno manevarskog prostora.

Adut boraca Grupe 202 

Uobičajeni način nošenja ovog automata preko grudi, idealan za starešine i određene specijaliste, foto: IMI

Uzi nije bio standardno oružje izraelske pešadije, što je i razumljivo, s obzirom da je automat bio efikasan samo do pedesetak metara udaljenosti do cilja, nasuprot optimistično gradiranim nišanima za daljine od 100 i 200 metara. Izraelski borci iz Grupe 202, 1956. godine na Sinajskom poluostrvu, upravo automatima Uzi, nadvladali su egipatske suparnike kod prolaza Mitla, tokom akcije čišćenja tamošnjih pećina. Slična scena se odigrala i protiv Jordanaca na Zapadnoj obali, te Sirijaca na Golanskoj visoravni.

U poređenju sa H&K MP5 koji sada služi kao merodavni ekvivalent širom sveta, foto: Milan Milanović

Najveći uspeh ovaj automat je doživeo van granica matične države, jer su ga u naoružanje vojske usvojile tadašnja Zapadna Nemačka, Belgija, Japan, Brazil i Peru, otkupivši i licencu za proizvodnju. Preko 90 drugih država ga je kupilo za različite bezbednosne službe, a od ranih šezdesetih je postao svojevrsni statusni simbol paravojnih grupacija, raznih telesnih straža i naročito među kriminalnim miljeom. 

Ovo uveliko legendarno oružje je korišćeno širom sveta kao svojevrsni PDW zbog malih gabarita, ali se vremenom uvidelo kako je ipak za vojsku potrebno nešto snažnije od automata u pištoljskom kalibru.

Omiljen među telohraniteljima

Junak naše priče je istinsku slavu zadobio među telohraniteljima jer je (naročito verzija sa sklopivim metalnim kundakom) mogao prikriveno da se nosi ispod komotnije civilne odeće, u takozvanoj akten tašni i na druge načine, koji omogućavaju brzo dejstvo u kritičnim situacijama neposredne bliske opasnosti. Naravno, bilo je i možda previše teatralnog poziranja korisnika tog tipa radi impresioniranja okoline.

Težištete masa omogućava kontrolisanu jedinačnu paljbu i iz stojećeg stava, foto: Milan Milanović

Prilikom atentata na predsednika Sjedinjenih Američkih Država Roberta Regana u proleće 1981. godine, psihotični Džon Hinkli ispalio je šest hitaca koristeći jeftini revolver RG-14 kalibra .22 LR. U opštem metežu koji je nastao, agenti američke Tajne službe su raznoliko reagovali, pa je Tim Mekkarti pogođen dok je sopstvenim telom zaklanjao predsednika, a Robert Venko je potegao upravo automat Uzi, u cilju rasklanjanja gužve, sprečavanja linča atentatora i preventivno u slučaju da Hinkli ima saučesnike.

Fotografije i snimci s lica mesta na kojima se vidi uznemireni i dezorijentisani telohranitelj, tih dana su izazivali oprečne reakcije, jer se u istoriji više puta dešavalo da tokom nekog atentata najviše postradalih bude od nekontrolisane reakcije “branitelja i zaštitnika”.

Glorifikovanje i realni kvaliteti

Izraelski automat je u isto vreme glorifikovan i nipodaštavan na osnovu upotrebne vrednosti. Neposredni korisnici su hvalili njegove kompaktne dimenzije, opštu izdržljivost konstrukcije i potencijal da se kraćim kontrolisanim rafalima uspešno dejstvuje na najbližim odstojanjima u specifičnim uslovima borbe kada je prostor limitiran. Sa druge strane, oni bez ikakvog konkretnog iskustva su kovali u zvezde hipotetičku mogućnost da se jednoručno “poliva” rafalnom paljbom uokolo, jer njima učinak na cilju i nije bio od presudnog značaja.

Agent USSS Robert Venko tokom meteža prilikom atentata na Ronalda Regana u ruci drži Uzi, foto: arhiva Novosti

Takav pristup je doprineo da apsolutno svaki ambiciozniji prestupnik od formata poželi da poseduje upravo Uzi, američki Ingram slične koncepcije ili neki drugi „pray and spray“ automat što manjih dimenzija, a veće brzine paljbe. 

Poređenje nišanskih sistema na Uziju i H&K MP5, foto: Milan Milanović

Nedavno smo iskoristili priliku da isprobamo jedan primerak originalnog izraelskog automata iz ranije produkcije, verziju punog formata sa drvenim kundakom. U odnosu na iskustvo s bilo kojom drugom koncepcijom automata, ovde je nužno izvesno privikavanje. Kao i kod srodnog američkog Ingrama, te direktnih kopija Ero iz Hrvatske i našeg M97, strelci sa sitnijim šakama moraju da obrate više pažnje da li su dlanom dominantne šake dovoljno pritisnuli automatsku kočnicu, kako bi se omogućila paljba, a onda pozicionirati kažiprst na adekvatan način, radi kontrole hitaca ukoliko se dejstvuje rafalno. U suprotnom, Uzi ima tendenciju da se posle prvog ispaljenog metka pomeri iz linije nišanjenja i moguće je samo šenlučenje bez iole prihvatljivog učinka na cilju.

Efikasni kratki rafali 

U poređenju sa srodnim američkim Ingramom, foto: Milan Milanović

Raspolažući kvalitetnom municijom užičkog “Prvog partizana” 9x19 mm sa zrnima tipa FMJ mase 8 grama, na metama udaljenim 50 koraka, iz stojećeg stava i jedinačnom vatrom uspevali smo da plasiramo pogotke upravo u željeni prostor, a oružje je bilo prilično stabilno čak i kada je ispaljivano više hitaca zaredom. Međutim, jedino kratki rafali od dva do tri metka imaju smisla, čak i kada je udaljenost do mete dvostruko manja. Bez obzira ko od prisutnih strelaca s prilično iskustva se oprobavao, rasipanje pogodaka je bilo neizbežno. 

Pročitajte još: Ratnik iz opkoljenog Lenjingrada - PPS-42 i PPS-43

S obzirom na opštu namenu i niske troškove produkcije, u slučajevima nekog opsežnijeg sukoba, ne treba otpisivati bilo koji automat slične koncepcije, jer će pronalazak Uziela Gala još dugo biti prihvatljiv izbor raznih gerilskih pokreta. 

Milan Milanović
 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.