· · Komentara: 0
PIŠTOLJ

Striž je za kratko vreme postao popularan, da bi ubrzo mistično nestao: Onda se pojavio u Italiji pod novim imenom (FOTO)

Malo je pištolja na svetskoj sceni koji su uspeli da pobude veliko interesovanje tržišta kao što je to pošlo za rukom modelu Strajk Uan

strike-one-1.jpg
Foto: LJubiša Momčilović

U toku 2012. godine Striž je bio intenzivno testiran u ruskoj vojsci i policiji. Jer su Rusi hteli da ga uvrste u službeno naoružanje i zamene zastareli pištolj Makarov.

Stručna javnost očekivala je mnogo od pištolja Striž. Posebno su ga s velikim nestrpljenjem, da se pojavi na IPSC nadmetanjima, želeli strelci u praktičnom streljaštvu. Dimitrij Strešinski, vlasnik i osnivač kompanije "Arsenal fajerarms" koja je proizvodila Striž, 2014. godine napustio je Rusiju i zajedno sa svojim biznis partnerom, Nikolom Bandinijem, u Italiji počeo proizvodnju istog pištolja, ali pod nazivom Strajk Uan.

Osobenost - sistem bravljenja

Strajk Uan se ubraja u grupu polimerskih pištolja, strike-fire akcije (brza vatra). Od drugih modela iz ove grupe izdvaja ga sistem bravljenja cevi. Radi se o sistemu koji se sastoji od jednog padajućeg bloka Y oblika, smeštenog oko zadnjeg dela cevi i koji ulazi u navlaku. Ovaj Y blok ima zadatak da odbravi sklop cev-navlaka kod opaljenja i tako omogući da navlaka ode dalje unazad.

Prilikom opaljenja navlaka i cev kreću zajedno unazad (spojeni preko Y bloka). Posle nekoliko milimetara Y blok se spušta nadole i tako oslobađa navlaku, koja nastavlja kretanje ka nazad, dok Y blok i cev ostaju zajedno. Ovakav sistem bravljenja omogućava cevi da se pravolinijski kreće unazad i na taj način doprinosi većoj preciznosti oružja, nižoj osi cevi i manjem odskočnom uglu.

Pročitajte još: Da li je izraelski "Masada" pretekao austrijski "Glok"? Novo oružje protiv 40 godina starog pištolja

Kompanija "Arsenal fajerarms" je patentirala ovaj sistem bravljenja pod nazivom AF-spid lok. Zapravo ono predstavlja modernizaciju Bergmann sistema, koji je još početkom 20. veka konstruisao legendarni Šmajser.

Niska osa cevi

Dugo je Strajk Uan važio za pištolj sa najnižom osom cevi - samo 12 mm. Radi poređenja, Karkal F ima osu cevi 18 mm, a Glok 17 do 20 mm. U pitanju je distanca između ose cevi i najviše tačke na rukohvatu, odnosno tačke do koje dolazi koren palca šake koja drži oružje.

Po dimenzijama približan je Gloku 34/35. Dugačka cev (127 mm) zahteva i dugu navlaku, tako da je primetna uvećana težina navlake. Na Gloku je ovaj problem rešen tako što je navlaka isečena u prednjem delu, kako bi smanjili težinu, poboljšali balans i ubrzali ciklus pražnjenja i punjenja. Kod Strajk Uon navlaka je ostala puna celom dužinom tako da je dugačka, široka i teška navlaka umanjila prednosti niske ose cevi prilikom pucanja. Kod novog modela Arhon B, smanjena je masa navlake, kako bi se oružje lakše kontrolisalo prilikom paljbe.

Lako okidanje

Rukohvat je veoma udoban i visoko postavljen. Okidanje je toliko lako da traži određeno privikavanje. Prvih nekoliko metaka mogu i te kako da iznenade strelca. Za razliku od sistema okidanja kod Gloka (prilikom povlačenja obarača padajući blok ide unazad, nateže oprugu udarne igle još nekoliko milimetara pre opaljenja), kod rusko-italijanskog pištolja udarna igla se oslobađa pomeranjem poluge na stranu, tako da je potrebna mala sila da se oslobodi udarna igla.

Zadnji nišan je sastavni deo zadnje pločice navlake, tako da ga je nemoguće je pomerati. Zbog toga je upucavanje oružja moguće samo uz pomoć prednjeg nišana. Na modelu Strajk Uan Spid olakšana je navlaka gde god je to bilo moguće i na nju je postavljen podesivi zadnji nišan.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.