· · Коментара: 0
САВЕТ

Све намирнице имају пестициде, али постоји ОСАМ начина да их уклоните

Треба опрати све намирнице, па и оне са кором, јер пестициди се лако преносе рукама и ножем

Voce.jpg
Фото: А. М.

Осим органског сво воће и поврће се прска неком врстом заштите од паразита, гљивица и осталих штеточина. Све ове хемикалије су штетне за људско здравље, али се лако могу опрати и уклонити.

Прочитајте још: Када прочитате шта се налази на дасци за сечење и варјачи, одмах ћете их бацити

Вода

Сво воће и поврће треба опрати водом, па чак и агруме. Све се ставља испод млаза воде како би се испрала прљавштина. Ово нарочито важи за зелениш који се пере лист по лист испод млаза воде који спира прљавштину и пестициде. Сваки лист се пере са обе стране.

Делује чисто, али мора да се опере Фото: Депозитфото

Потапање

Ко не жели да перете намирнице ничим другим осим чистом водом, треба да потопи воће и поврће у воду увече и следећег јутра да их исперите млаком водом. Поврће и воће се пере пред саму употребу, јер ако се опере па остави у фрижидер - брже ће се покварити. Купус и броколи обавезно треба да одстоје у води.

Под млазом воде се пере и воће са дебелом кором која се не једе.

Агруми
Лимун, поморанџе, мандарине, диње, лубенице и све остало чија се кора не једе, такође се пере под млазом воде. Пестициди и бактерије лако се преносе рукама и ножем. Ово нарочито важи уколико се кора ренда у колач.

Савет+
Савет+Пре и после обраде воћжа и поврћа треба орпати руке сапуном и топлом водом. Исто важи и за радну површину-

Сирће

Пестициди се одлично испрају сирћетом. Напуни се посуда са водом и сипа пола шољице сирћета. Воће и поврће треба да одстоји 10 минута, па се испере.

Сода бикарбона

Зелено лиснато поврће, попут салате, келерабе, кеља или блитве, треба опрати у посуди са водом у коју се дода кашика или две, соде бикарбоне.

Со и лимун

Уколико посумњате да намирнице имају доста пестицида напуните посуду чистом водом, па сипајте со и сок од лимуна, онда их исперите под млазом воде и осушите.

Детерџент

Намирнице се никада не перу сапуном и детерџентима, већ увек водом за пиће. Воће и поврће са дебљом кором може да се протрља чистом четком.

Прочитајте још: Знате ли када палачинке треба окренути на другу страну? Откривена тајна искусних кувара (Фото/Видео)

Дестилована вода

Малине се не перу под водом, већ се прскају дестилованом водом. Овом водом се пере и воће која се једе напољу, а добро је познато да јабуке имају највише пестицида.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.