· · Коментара: 0
ХРАНА

Ево како су ПОПАРА, ЦИЦВАРА и ПРОЈА отхраниле СРБЕ у средњем веку! (РЕЦЕПТИ)

Док ми углавном доручкујемо у пекарама, а неки посежу и за брзом храном и овсеним пахуљицама, наши преци од пре 6-7 векова, негде у доба Косовске битке, јели су много сиромашнији, али и здавији доручак. Ево неких рецепата за јела која и данас можете уврстити у исхрану.

1594896542_medieval-fair-2891427_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Срби су одувек волели добро да поједу и попију, али је исто тако и сиромаштво било саставни део њихових живота. Управо оно је изнедрило велики број јела која су “мало за очи, много за тело” – лака и једноставна за припрему, а свеједно хранљива и заситна.

Прочитајте још: ОДМАХ ПРЕСТАНИТЕ СА ТИМ! Већина ову НАМИРНИЦУ додаје у кајгану, а потпуно је ПОГРЕШНО!

Прво, заборавите на златне виљушке и остали есцајг, разноразне ђаконије поређане на дугачке столове где се свако јело обилно залива медовачом и вином. Тога је, ако је уопште и било, било на дворовима владара, племића и остале властеле.

Обичан свет – сељаци, занатлије и пастири, јели су шта су имали и стигли. Ипак, то не значи да њихова храна није била лепа и здрава!

Проја нас је отхранила!

Доручак старих Срба обично се састојао од супа и каша од ражи, оваса и јечма. Оне су се припремале на води или евентуално са мало млека, ако се имало.

Прочитајте још: ОВО ЈЕ НАЈСТАРИЈИ НАПИТАК ПОЗНАТ ЧОВЕЧАНСТВУ! Осећање задовољстава које изазива учиниће да се осетите КАО БОГОВИ

У њих су додаване биљке као зачини мада, генерално, поврће није било “на цени”. Звало се зеље, а када би помињали “љуто зеље” стари Срби су мислили на лук и роткве. За празнике би се у њих убацио и по који комад меса.

Друга “варијанта” традиционалног доручка “обичног Србина” укључивала је хлеб… много хлеба! 

Цицвара

Данашњи начин припреме
За израду овог старог јела потребна вам је вода, млеко, сир (или кајмак), кукурузно брашно и мало соли.Млеко и вода се прокувају, па се у то дода сир и смеса се остави да поново прокува. Онда се температура смањи и у то сипа кукурузно брашно и све се остави да се крчка на тихој ватри око 10-ак минута. 

Када се помене стари хлеб већина прво помисли на проју и кукурузни хлеб. Истина је да су ова теста отхранила Србе, али пре открића Америке на овим просторима није било кукуруза, па се у средњовековној Србији хлеб месио од “сумјешице” и “суражице” – мешавине пшенице, јечма и ражи. 

У тешким и гладним временима, јео се и овас који је иначе служио за исхрну коња.
Попара
Испечен хлеб се никада није бацао већ се јео по неколико дана, па и недеља. Ако би постао превише тврд, бајат или буђав, натапао се врућом водом како би омекшао и мало кувао. Ко је имао у то је могао да дода и мало сира, млека или кајмака… и тако је настала попара.

За попару вам треба стари хлеб, кајмак и сир, вода и со, а неко ставља и млеко. Посољена вода се кува док не прокључа, па се у њу дода млеко и стари хлеб.

Смеса се промеша и остави на тихој ватри, па кад хлеб набубри у то се дода сир и кајмак и сачека се да се они лепо истопе. 

Ко је имао стоку, тај је онда спадао у мало богатији слој, а за доручак је користио много млечних производа. Осим млека (крављег или козијег) јеле су се и прерађевине – сир и наравно, кајмак.

Турска реч, а српско јело!
Кајмак = Скоруп
Кајмак је иначе један од ретких аутохтоно српских јела иако је сама реч турског порекла. Пре доласка ових освајача на наше просторе, Срби су користили други, много старији назив – скоруп.

Прочитајте још: Пробали сте БОСИЉАК, али не помаже? Ово је СМРТ за КРВОПИЈЕ!

Комбинацијом само ова два састојка – хлеба и млечних производа старе српске домаћице створиле су небројано јела за доручак од којих нека познајемо и данас – попару, цицвару, гибаницу, качамак, проју, јуфкару…

Не можемо изоставити ни качамак!

 

Качамак
Традиционални српски доручак за који вам треба кукурузног брашна, воде, соли, кајмака и тврдог сира. Вода се прокључа и онда се у њу, на средину посуде сипа кукурузно брашно. Не треба мешати већ пустити да се формира “осртво” од брашна у води. Затим, танком оклагијом или варјачом смеса се издуби на средини како би се ту формирао отвор. Брашно се посоли по површини и све се остави да ври око 25 минута.

Традиционални српски доручак за који вам треба кукурузног брашна, воде, соли, кајмака и тврдог сира. Вода се прокључа и онда се у њу, на средину посуде сипа кукурузно брашно. Не треба мешати већ пустити да се формира “осртво” од брашна у води. Затим, танком оклагијом или варјачом смеса се издуби на средини како би се ту формирао отвор. Брашно се посоли по површини и све се остави да ври око 25 минута.

Прочитајте још: ЗЕЛЕНИ тањир који даје ЕНЕРГИЈУ и добро РАСПОЛОЖЕЊЕ (ФОТО)

Након тога, вода се одлије у други суд, а преостала смеса се снажно меша варјачом док се не уједначи. Измешани качамак поравнајте у лонцу и вратите кратко на ватру. Када смеса пође навише, склоните са шпорета и изручите тесто на припремљену подлогу. Док се качамак хлади растопите кајмак (или евентуално маслац) и издробите сир у посебну посуду. 

Јачим концем сеците танке слојеве качамака и ређајте их у чинију, преливајте кајмаком и сиром док не потрошите све. Последњи слој поспите сиром.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.