· · Коментара: 0
БОЖАНСКИ НАПИТАК

ОВО ЈЕ НАЈСТАРИЈИ НАПИТАК ПОЗНАТ ЧОВЕЧАНСТВУ! Осећање задовољстава које изазива учиниће да се осетите КАО БОГОВИ

Коришћена још од пре 3500 година, у време древне јужне и латиноамеричке културе, попут мајанске и астечке, чоколада се тада није користила као што се користи данас.

1594375650_Depositphotos_1118981_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Маје су правиле чоколадни напитак мешајући мрвљено семе какаа, воду и љуте паприке, који је коришћен углавном у религијским ритуалима, па су га називале „храном богова“. Важност биљке какаа у то доба је била огромна. Говорило се да има магијску моћ, па су чак и зидови њихових палата осликани какао плодовима. Све то чоколаду сврстава у најстарији напитак познат човечанству.

Прочитајте још: Сви смо бар једном пробали ВАСИНУ ТОРТУ, а да ли сте знали да се иза те посластице крије НАЈЛЕПША ЉУБАВНА прича (ВИДЕО)

Историја чоколаде је дуга и узбудљива

Фото: Депозит

Осим Маја, пиће од чоколаде које су Астеци припремали од какаовог семена и воде звало се ‘ксокоати’, што значи ‘горка вода’. Колико је у то доба придавана важност зрнима какаа, говори чињеница да је обичан народ у доба Астека ова зрна користио као новац. Првобитно, чоколада уопште није била заслађена и чешће је била повезана са пићем него са чврстом материјом. Када су се Шпанци и Португалци доселили у Америку, тек онда се у чоколаду почела додавати шећерна трска.

Прочитајте још: У 18. веку колач ФРАНЦУЗА, данас омиљен код СРБА. УКУСНО и спремно за 7 МИНУТА

Фото: Депозит

Први Европљани који су пили чоколаду
Додавањем шећерне трске чоколада добија сасвим нови укус, а шпански војници су први у Европи почели  припремати чоколаду, додавали су јој шећер и цимет, али су је и даље припремали као пиће.

Магија чоколадног напитка се брзо проширила „Старим континентом“, обузимајући прво властелу и племиће, а потом и цео свет.

За производњу првих штангли чоколаде заслужан је био Џозеф Фреј, који је користио специфичну мешавину какаа и холандске верзије чоколаде да направи калупе чврстих штангли.

У савременом добу, чоколада коју познајемо, појављује се у мноштву облика и укуса: филоване, пуњене, мешане са воћем, житарицама и бројни други облици овог слатког задовољства.

Данас постоји више од 600 различитих укуса чоколаде, али далеко од тога да су све идентичног квалитета. Када бирате чоколаду, обавезно прочитајте њен састав и земљу порекла.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.