· · Коментара: 1
торта

Како је настала чувена МОСКВА ШНИТ? Све почиње давне 1974. у БЕОГРАДУ у кухињи ПОЗНАТОГ хотела (ОРИГИНАЛАН РЕЦЕПТ)

Шефица посластичарнице Аница Џепина добила је те 1974. године необичан задатак: да оригиналним тортама и колачима освежи понуду популарног београдског хотела.

1594647157_moskva.jpg

Тада је настао чувени "москва шнит", торта коју су као својеврсни симбол града пробале и многе славне личности при посети Београду.

Вишње Фото: Пискабеј
Ова торта је понос Београда!

Вишње, ананас, сласни шампонез крем, хрскаве коре и бадеми спој су савршеног "москва шнита" који деценијама уназад задовољава и најзахтевнија непца српске престонице. И данас га служе са поносом, а домаћи сладокусци и туристи који дођу у Београд радо свраћају бар на једно "фино парче Београда".

Прочитајте још: ОМИЉЕНО јело детињства: ПАПРИКАШ са ноклицама и кромпиром (ФОТО)

Све је почело давне 1974. године, када су сецкане вишње урониле у сладак шампонез крем, а хрскава кора од бадема спојила их са сочним ананасом. Све то вештим рукама умешала је и наслагала први пут Аница Џепина. Управа је од ње тада затражила да направи колач који ће се издвојити по укусу од тадашњих слаткиша.

Све је почело давне 1974. године...

- Имала сам снаге и воље да унесем нешто ново у реновирани објекат, свашта ми је падало на памет, смишљала сам разноврсне рецепте док нисам створила шните са именом хотела - испричала је Аница Џепина (77) на 40. годишњицу настанка посластице.

Додаје се и бадем
У масу "москва шнита" додаје се и бадем, да би маса била бела, а два крема се посебно кувају и потом спајају. То је жути путер крем. Све мора бити добро прокувано, а кори се, поред ораха додаје само једна кашика брашна и једна кашика "Петит Беуре" кекса који има довољно масноће.
Свашта ми је падало на памет, смишљала сам разне рецепте док нисам створила шните!

Вишње, ананас и бадеми главни су састојци овог колача, али тај избор није случајан. Вишње се прокувају густо, и процеде, а исти је поступак и са ананасом.

- На тај начин торта може стајати дуго, а да се не поквари - истиче Аница.

Прочитајте још: Направите РОЗЕ летњу РУСКУ чорбу која се НЕ КУВА (Фото)

Скромна креаторка "москва шнита" данас је увелико у пензији, али је рецепт остао исти, а у хотелу кажу да и не намеравају да га мењању.

Фото: Депозит

- Од како је колач настао па све до данас, није се ништа суштински мењало, али смо се ми свакако усавршавали - прича Јасмина Кулић.

Иво Андрић овде има свој сто, а "москва шните" јели су Павароти, Роберт де Ниро...

Данас се прода око 12 тона "москва шнита" годишње, што је огромна количина, а то говори о квалитету који је и даље, после више од четири деценије присутан. Иако постоје оригинални рецепти за овај колач, он никада не може бити укусан као у нашем ресторану.

У ресторану где се служи "москва шнит" Иво Андрић и данас има свој сто, а посластицу која је постала прави београдски бренд су, приче кажу, пробали бројни чувени гости Београда, међу којима и Индира Ганди, Роберт де Ниро, Лучано Павароти...

Прочитајте још: Како да изгубите чак 20 килограма за само 90 дана - ЕВО РЕШЕЊА

Јасмина Кулић прича да је француски глумац Алан Нури, током двогодишњег радног боравка у Београду затражио 50 килограма "москва шнита".

- Алан Нури био је редован гост хотела и заљубљеник у баршунасте укусе "москва шнита". Када је за потребе представе у којој је играо са Миром Бањац у једном београдском театру набављао сценске реквизите, била му је потребна и права торта од 50 килограма. Нури је инсистирао да то буде управо "москва шнит". То је тренутак који никада нећу забораити - прича Јасмина Кулић.

Како се прави "Москва шнит":

Ораси Фото: Пискабеј

Састојци

  • 23 јаја
  • 400 грама ораха
  • 100 грама слатких презли
  • 1.250 грама путера
  • 1.700 грама шећера
  • 700 грама ананаса
  • 700 грама брескве
  • 3 килограма вишања
  • 500 грама бадема

Прочитајте још: Једина торта коју једу БАЛЕРИНЕ, стави се у рерну и ЗАБОРАВИ! (ФОТО)

Припрема

За коре је потребно умутити беланца са 450 грама шећера и у то додати презле и орахе. Смеса се подели на четири дела, размаже на папир за печење и пече пола сата на 220 степени. У шампоњез крем ставља се килограм путера, килограм шећера и 20 жуманаца. Крем скувати и охлади, а посебно се ушпинује са 200 грама шећера и пола литра воде.

Торта се филује: кора, ананас, брескве, крем...

У другој посуди умуте се три беланца и 50 грама шећера. Ушпиновани шећер сипа се у улупане беланце и док се маса хлади пенасто се умути путер. Оба крема се саставе и коре се филују следећим редом: кора - ананас и брескве - крем - кора - вишње - крем - кора - крем - кора- крем - бадем. Торта се на крају панира бадемом, претходно попареним, исеченим на листиће и печеним у рерни.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.