· · Коментара: 0
ЕМОТИВНО

Своју последњу представу одиграо је у боловима: 35 година од смрти легендарног Зорана Радмиловића (ФОТО)

Данас се наршава три и по деценије од смрти легендарног глумца

1595339179_zoran-radmilovic.jpg
Фото: YоуТубе принтсцреен / Хоцевар Иван

Зоран Радмиловић преминуо је у 52. години 21. јула 1985. године након борбе са опаком болести. Само нешто више од месец дана пред смрт у боловима, одиграо је своју последњу представу "Радован трећи", по којој је добио и титулу краља хумора и импровизације.

Прочитајте још: Ове детаље нисте знали о принцези Дајани - сваке недеље је радила ИСТУ СТВАР

Компанија Новости је 1988. године установила Награду "Зоран Радмиловић" коју додељује на Стеријином позорју. Дана 21.07.2010. у организацији "Атељеа 212", постављена је и спомен плоча у Милешевској улици на Врачару.

Зоран Радмиловић, рођен је 11. маја 1933. године. По очевој жељи уписао је Правни факултет, али је након две године напустио. Потом је студирао на Архитектонском који такође напушта, а убрзо уписује Филолошки факултет, одсек енглески језик. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

:::: "Срео сам се с њом! СМРЋУ! Ноћас је умро младић из суседне собе. Крију од нас. Сазнао сам, такође, да је и мој сусед визави, најскорији кандидат. Рак. Не слути. Данас је први пут после толико времена живнуо, почео да говори, чак се и смејао! Лекари око њега играју своју вечиту игру. Велики су глумци, заиста. Обични, равнодушни, свакодневни, задовољни његовим стањем, шаљиви. Он им, наравно, све верује! О, животе! О, човече, колико волиш тај живот какав год да је, да ли би се ико усудио да ти га оспори? Ко би смео да ти каже да га је остало још сасвим мало? Надај се, човече! Држи се рукама, зубима за тај усрани живот, бедна кукавицо! Подразумевам и себе. И тако ето, госпођа Смрт, тобож незаинтересована, удубљена у своје мисли, шета нашим ходником! Ми се, такође, правимо да је не препознајемо, чешемо се о њу, једемо за истим столом, гледамо преко њене главе, заузети када наиђе. А све чинимо због ње и за њу. Она је спиритус мовенс свега што чинимо, говоримо, осећамо... Она, свесна себе и нас, пушта нас цинично, грчевито. Сачекаће, не жури, никуда. Осмехује се на наше: тада и тада ћу кући, тешко јој то понекад пада. О људи, све је тако смешно... Тешко ми је што нисам са породицом. Волим их. Какав је то осећај, Господе, какав је велики, диван, јединствени осећај! Дина ми увек донесе руже. Оне су увек на мом столу. Дина долази сваки други дан. Живим од -сваког другог- до сваког другог дана! Почели су ветрови и киша! Нешто се, ипак, мења!" . . #зоранрадмиловиц #зокирадмиловиц #глумац #комицар #хумор #комедија #краљиби #зоранрадмиловић #краљ #легенда #зајечар #зајецар #легенда #југославија #радованИИИ

А пост схаред бy Зоран Радмиловић (@зоран.радмиловиц.глумац) он

Упоредо је опробао глумачке могућносту у КУД „Иво Лола Рибар“. Тада одлучује да напусти студије енглеског језика и посвећује се глуми. На наговор главне глумице, која му је била симпатија са којом је био партнер у културном уметничком друштву уписује и поступно апсолвира глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију, те започео каријеру у Београдском драмском позоришту, у коме је играо у мање значајним представама. Дипломирао је 1963. године по повратку из војске.

Током своје филмске и позоришне каријере, али у ТВ серијама играо је главне или запажене улоге у филмовима попут "Маратонци трче почасни круг", "Мајстори, мајстори", "Мајсторска радионица", "Радован трећи" и "Краљ Иби".

Прочитајте још: Због ОВОГА су Сека Сабљић и Бора Тодоровић били у свађи 30 година (ВИДЕО)

Своју последњу 299. представу "Радован трећи" је одржао 9. јуна 1985. године уз велике болове, али опет уз његову велику жељу представа је одиграна до краја. Само три дана касније пребачен је у болницу из које се није вратио. Преминуо је 21. јула 1985. године у 52. години живота на Првој хируршкој клиници од проблема са дигестивним трактом. Кремиран је, а његова урна се налази у Алеји заслужних грађана на Новом Гробљу у Београду.

Био је ожењен глумицом Дином Рутић. Инспирисана њиме, његова ћерка Ана Радмиловић је написала две књиге — „Залажем се за лаж“  и „Кад је свет имао бркове“.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.