· · Коментара: 0
ТРАДИЦИОНАЛНИ РЕЦЕПТИ

Савршен рецепт за ускршњу погачу!

Ускршња трпеза биће још лепша уз ову укусну погачу, а можете је припремати и када није време празника и укусним доручком изненадити укућане.

viber_image_2020-04-19_12-39-14.jpg
Фото: Новости магазин

Ускршња погача је обавезна на свакој празничној трпези, а једноставно се припрема.

Ускршња погача се прави рано ујутро у коју се утиска јаје и тако за Ускршњи доручак послужује уз кувана јаја и шунку.

Прочитајте још: Ово јело се служи у најелитнијим ресторанима, а можете га спремити за само 200 динара

Доносимо вам стари рецепт за најукуснију погачу којој нико неће одолети.

Потребно:

  • 250 милилитара млека
  • 250 милилитара воде
  • 40 грама квасца
  • 1 кашика шећера
  • 2 кашичице соли
  • 50 милилитара уља
  • 600 гр брашна 
  • 125 грама маргарина или маслаца
  • 1 жуманце
  • семенке сусама


Фото: Новости магазин

Прочитајте још: Помешајте ових ШЕСТ зачина и спремите укусно јело (Фото/Видео)

Припрема:

Помешати топло млеко и топлу воду, па додати квасац и шећер и размутити. Додати пола мере брашна па мешати кашиком. Додати 1 кашичицу соли и половину припремљеног уља. Све време мешати кашиком уз постепено додавање брашна. кад већ не можете да мешате замесите тесто.

Умесити мекано и глатко, па намазати оним преосталим уљем и оставити да кисне 30 минута  на топлом месту. Када је тесто накисло мало га премесити и развући у правоугаоник, у димензијама стандардног плеха за рерне.

Умутити маргарин, па трећином маргарина премазати развучено тесто. Уролати тесто па оставити да одсоји десет минута. Исти поступак поновити јо два пута. Коначно, након трећег премазивања, уролано тесто савити у круг.


Фото: Новости магазин

Прочитајте још: Сваком ће се допасти овај ЧОКОЛАДНИ колач који се припрема за 20 минута (Фото/Видео)

Исећи ролат на траке 1 до 2 цм дебљине, али траке не сећи до краја, остављати мало не исечено да би де погача имала на чему држати. Сваку другу траку извртати унутар обруча а траке између мало изокретати.

Направити лоптицу од алуминијумске фолије и убости је у централни део погаче, где ће доћи јаје. Оставити тако да кисне, па премазати погачу жуманцетом и посути сусамовим семеном.

Ставити да се пече на 180 степени око 30 минута. Када се погача испекла куглицу од фолије извадити па на њихово место ставити ускршње јаје.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.