· · Коментара: 1
(АВАН)ТУРИЗАМ

Виктор је срео гусаре, извлачио мртве и бежао од метка, али ту се није зауставио - ПРИЧА ТЕК ПОЧИЊЕ

Срео је малајске пирате, искакање из таксија у вожњи у Кини, ухапсили су га у Јужној Осетији, разбијен му је фар на лади метком у Ираку и спрема се за ново путовање

3-pleme-desani-amazonija.jpg
Фото: Приватна архива

Виктор Лазић већ други пут је био на Арктику. Највећи утисак са овог путовања на њега је оставило топљење глечера и борба белих медведа да преживе.

- Замишљамо да се глечери, ипак, полагано смањују, али то више није истина - каже Лазић, путописац који годинама путује по свету и обишао је више од стотину земаља на шест континената.

Прочитајте још: "Заклали су козу, сели смо око ватре и више нисмо ока склопили": Немања се вратио са путовања у Етиопију, а ово је његов доживљај (ФОТО)

Од мог последњег боравка, пре десетак година, поједини глечери су се повукли и пет стотина метара, па чак и више! Драстична промена изгледа тих места, огољених брда на којима се тачно види линија некадашњег леда, туга и грижа савести, свест да смо томе сви помало допринели... На Исланду је један глечер већ у потпуности нестао, а мештани су му у нарочитој церемонији одржали помен и симболичну сахрану.

Аурора бореалис
Најсуровија и најлепша места често иду руку под руку. Најлепше звездано небо на свету, прошарано аурором бореалис је управо на Арктику.

Сурови Арктик

Клима на Арктику, али и у сахари је сурова. Лазовић је у Сахари због дехидрације имао застрашујуће нападе бубрега, али није одустао од обилазака. На Арктику су хладноћа, кише и олује свакидашња појава. На Исланду, баш последњих дана његовог боравка, била је олуја са изузетно јаким ветровима.

- Ветар је био толико јак да је готово одвалио врата аутомобила кад сам покушао да их отворим - прича Лазовић.


У египатској Сахари може се видети преисторијска гробница китова, у време кад су ови морски сисари имали закржљале руке и ножице.

Лазић каже да је у неколико наврата једва ходао и био изложен реалној опасности да ме ветар одува или подигне са тла. О јачини невремена довољно говори и то да су тих дана сви авионски летови били отказани и да је једва успео да напусти Рејкјавик. Лоши временски услови су уобичајени за ове делове света тако да, кад се купују авионске карте, авиокомпаније унапред упозоравају да је могуће померање лета и за неколико дана, уколико незгодан ветар реши да баш тог дана „сврати” у посету.

Виктор је одушевљен Исландом Фото: Лична архива

Кобра и мачка
На путовањима Лазовић је срео најопасније, али и најнеобичније животињске врсте. Анаконде су му биле обавијене око врата, а на рукама је држао и крајње крхке терзијере. Змија се не плаши. Једанпут испред хостела у Малезији затекао је малу кобру како се игра са мачком.

Опасна Амазонија

За Лазовића су путовања школа у којој се свакодневно учи. Научио је да је живот леп и разноврстан и томе се више не чуди, али у непознатом и даље ужива.

- Амазонија је једна од најлепших али и најризичнијих дестинација, то је највећа ризница живота - истиче Лазовић.

Иако истраживања прашума могу да буду опасна, Лазовић се никад није превише уплашио за свој живот.

- Било је тешких тренутака, али не сматрам свој живот највећом вредношћу, па се због путовања осећам као један од најбогатијих људи на планети, а ризик који с њима иде прихватам - каже Лазовић.

 Немани из дубина

Лазовић каже да се свет не може упознати без познавања морских дубина. Зато су многи светски путници уједно и страствени рониоци. Више од половине живог света налази се управо у морским дубинама.

- Многа најлепша места за роњење су у Јужној Азији, нарочито у Индонезији и на острву Борнео - каже Лазовић.

Сматра да ајкуле нису најопаснија морска створења. Ронилац који у пребивалиште ајкула зарони са нечим светлуцавим на себи, може да рачуна на блиски сусрет са зубима ове рибе коју привлачи и крв и одсјај.

Музеј књига
На Бањици, Виктор Лазић је отворио Музеј књиге и путовања. У њему се налазе књиге из целог света, на различитим материјалима. Ту су књиге од пиринча које се у случају глади могу појести, али и од слоновог измета, са Тајланда, књиге са корицама од мермера и резбареног дрвета из Мијанмара, са листовима од најквалитетније свиле, али и палминог и бананиног лишћа, па чак и са лишћем од тиковог дрвета. Постоје и књиге у облику лепезе, како би се читаоци текстом хладили током врелих екваторских дана, али и књиге које нису намењене читању, већ чији текст самом појавом лечи и помаже.
Виктор је ладом нивом прошао читаву Русију, уздуж и попреко, и стигао до краја - Владивостока

Лазовић ће читавог живота памтити вулкане Етиопије, Исланда и Индонезије, пустиње Египта, Судана, Аустралије и Монголије, путеве Казахстана, Украјине и Аргентине, прашуме Тајланда, Бразила и руске тајге. Незаборавни су сусрети са пиратима Малајског мореуза, извлачење мртвих из њихових гробова на Сулавесију, искакање из таксија у вожњи у Кини, хапшење у Јужној Осетији, разбијен фар на лади метком у Ираку...

Памти Лазовић и добре људе широм планете који су га примали у своје домове и гостољубиво и са много љубави показивали своје обичаје и културу.

Прочитајте још: Цвијета је била у Долини СМРТИ из које се многи нису ВРАТИЛИ, а прочитајте како је она УСПЕЛА (ФОТО/ВИДЕО)

- Путовања су духовна храна неопходна свакоме, јер је увек могуће путовати уколико желите - каже Лазовић. Виктор каже да су његова путовања увек скромна, са минимумом средстава. Више од 500 пута је спавао у аутомобилу. Сада путује захваљујући путописима који су веома читани, као и другим пословима које обавља на путовањима или током боравака у Београду.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.