· · Коментара: 0
Екологија

За разлику од Србије Немачка подстиче коришћење ауто-гаса

Укида се наплата путарине за тешке камионе са погоном на ЦНГ и ЛНГ

iveko-kamion.jpg
Фото:"Ивеко"

Док су код нас акцизе на коришчење ауто-гаса и даље астрономске, а мрежа пунионица за метан слабо развијена, да и не говоримо о неким другим погодностима, у Немачкој се коришћење овог еколошког горива стимулише на разне начине.

Најновија одлука, која се тиче коришћење тешких камиона са погоном на ову врсту горива, обрадоваће све еколошки настројене људе, јер је познато да су тешки камиони једни од највећих загађивача природне средине (дизел мотори) па ће ова стимулација донети вишеструке користи.

Фото:"Ивеко"

Наиме, Парламентарни комитет Немачке за саобраћај предложиће Парламенту ове земље да усвоји ослобађање од плаћања путарине на тамошњим друмовима за камионе који користе природан гас.

- Очекујемо да Парламент усвоји наш предлог и да од 31. децембра 2023. године камиони који за погон користе природан гас буду изузети од плаћања путарина - потврдио је Карл Холмајер, члан овог комитета и Парламента Немачке.

Прочитајте још: Уместо отрова из ауспуха само водена пара!

Према том предлогу, сви камиони преко 7,5 тона носивости били би ослобођени путарине ако користе компресовани природни гас (ЦНГ) или течни природни гас (ЛНГ). С обзиром на централни положај Немачке у Европи несумњиво ће ова одлука бити лепо дочекана код транспортних предузећа, јер ће додатно смањити  њихове трошкове што ће опет, утицати и на појефтињење тих производа. Јасно, еколошки аспект је немерљив.

Међу онима који су први поздравили овакву одлуку је и "Ивеко" познат по производњи тешких камиона са погоном на природни гас.

- Ми у компанији смо одушевљени овим предлогом јер ће се показати да је наша одлука да користимо ово еколошко гориво за погон наших камиона оправдано - рекао је Томас Хилсе, председник "Ивека".
Усвајање овог предлога о изузимању камиона са погоном на природан гас од плаћања путарине на друмовима Немачке се очекује у јуну.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.