· · Komentara: 0
Ekologija

Za razliku od Srbije Nemačka podstiče korišćenje auto-gasa

Ukida se naplata putarine za teške kamione sa pogonom na CNG i LNG

iveko-kamion.jpg
Foto:"Iveko"

Dok su kod nas akcize na koriščenje auto-gasa i dalje astronomske, a mreža punionica za metan slabo razvijena, da i ne govorimo o nekim drugim pogodnostima, u Nemačkoj se korišćenje ovog ekološkog goriva stimuliše na razne načine.

Najnovija odluka, koja se tiče korišćenje teških kamiona sa pogonom na ovu vrstu goriva, obradovaće sve ekološki nastrojene ljude, jer je poznato da su teški kamioni jedni od najvećih zagađivača prirodne sredine (dizel motori) pa će ova stimulacija doneti višestruke koristi.

Foto:"Iveko"

Naime, Parlamentarni komitet Nemačke za saobraćaj predložiće Parlamentu ove zemlje da usvoji oslobađanje od plaćanja putarine na tamošnjim drumovima za kamione koji koriste prirodan gas.

- Očekujemo da Parlament usvoji naš predlog i da od 31. decembra 2023. godine kamioni koji za pogon koriste prirodan gas budu izuzeti od plaćanja putarina - potvrdio je Karl Holmajer, član ovog komiteta i Parlamenta Nemačke.

Pročitajte još: Umesto otrova iz auspuha samo vodena para!

Prema tom predlogu, svi kamioni preko 7,5 tona nosivosti bili bi oslobođeni putarine ako koriste kompresovani prirodni gas (CNG) ili tečni prirodni gas (LNG). S obzirom na centralni položaj Nemačke u Evropi nesumnjivo će ova odluka biti lepo dočekana kod transportnih preduzeća, jer će dodatno smanjiti  njihove troškove što će opet, uticati i na pojeftinjenje tih proizvoda. Jasno, ekološki aspekt je nemerljiv.

Među onima koji su prvi pozdravili ovakvu odluku je i "Iveko" poznat po proizvodnji teških kamiona sa pogonom na prirodni gas.

- Mi u kompaniji smo oduševljeni ovim predlogom jer će se pokazati da je naša odluka da koristimo ovo ekološko gorivo za pogon naših kamiona opravdano - rekao je Tomas Hilse, predsednik "Iveka".
Usvajanje ovog predloga o izuzimanju kamiona sa pogonom na prirodan gas od plaćanja putarine na drumovima Nemačke se očekuje u junu.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.