· · Коментара: 0
ЛЕГЕНДЕ

Остају разроки, деца се рађају као НАКАЗЕ: Ко откине листић са ове ЈАБУКЕ у Србији доживи НЕСРЕЋУ (ФОТО)

Гумасто, вилинско, аловито, зло, патуљасто, злоћудно и чаробно дрво или, једноставно - стара јабука.

1593178119_Rekovacraspoluceno-gumasto-drvo-pre-dve-godineZ.Gligorijevic.JPG
Гумасто дрво пре две године Фото: З. Г.

Овако Левчани називају дивљу јабуку на десној страни пута Белушић-Опарић, на тромеђи катастарских општина Опарић, Белушић и Брајновац. Како год је називали, мештани овога краја, али и сви који су чули легенде о њој, зазиру од њене моћи, клоне је се и прилазе јој са страхопоштовањем, јер се боје њене ћуди. Сматрају је светом.

Прочитајте још: На Пољопривредном факултету процветао цвет стар 32.000 ГОДИНА! (ФОТО)

Легенда о несрећи која сустигне свакога ко откине макар и листић, толико је распростањена да је чак и једна фирма приликом асфалтирања одбила да искрчи дрво и "исправи" пут, већ је асфалт на тој деоници прошао поред дрвета, а кривина је остављена онако каква је и била. Пошто су се радницима машине непрестано гасиле, како се прича, схватили су да ту нису "чиста посла" и дрво и кривину оставили на миру.

Направили кривину
Радницима су се машине гасиле па пут иде око дрвета!

Када је пре четири године јабука почела да се суши, а потом се њено стабло две године касније буквално располутило, мештани рековачке општине говорили су да то слути на несрећу. Пропадање јабуке тумачили су као наговештај временских непогода, слабих приноса, несрећа, па чак и неког раскола у Србији.

Када се дрво осушило почеле су поплаве, масовне несреће, породичне трагедије...

"И стварно", причају наши саговорници, а потом набрајају дешавања. Наредне године уследиле су незапамћене поплаве у Србији, била је то година повећања саобраћајних несрећа, следеће године драстично је порастао број породичних трагедија и мафијашких обрачуна, а потом су уследила разна дешавања на политичкој сцени Србије...

Наташа Фото: Приватна архива
Дрво заобилазим у широком луку.

- Дрво заобилазим у широком луку, јер ми је још прадеда Драгољуб, рођен 1899. године, рекао да се клоним, што је и њему рекао његов деда Милун, а то што се крошња расцепила предсказује нешто - рекао је Љубиша Стевановић, родом из Опарића пре неколико година за "Треће око".

Занимљиво је да је дрво ове године "оживело", а стабло зацелило. Левчани то опет повезују с мистиком. Наташа Богосављевић, родом из Опарића, радница општинске управе, сакупља народне умотворине и легенде из Левча.

- Распукло у народу буди страх и зле слутње, а олистало нову наду - каже Наташа.

Гумена јабука
Јабука је висока око три метра. Деценијама не мења облик, нити расте. Рађа сваке друге године ситан плод жуте боје сличан јабуци, али се нико није усудио да га окуси. Кора дрвета је неравна, а лишће је зелено читаве године, као да је реч о четинару. Назив је, веле, добило зато што се сечиво секире, којом је неки сељанин хтео да одсече стабло, од њега одбило као да је било од гуме.

Мештанин који се одселио у град похвалио се како ће да донесе грану. Кренуо је својим аутомобилом, али када је хтео да се заустави крај јабуке, слетео је с пута. Наташа наглашава да је коловоз био потпуно сув.

Београђани су одломили грану и страдали!

- Када је пре неколико година неко исекао грану, Левчани су у крошњу ставили новац и икону, као врсту откупа греха, а скрнављење дрвета учинили су младићи који су изашли из џипа београдских регистарских ознака иза њих се чуло да нису добро прошли - закључује Наташа.

Горан Јовановић из Бара каже да Левчани још увек проносе причу о томе како је кнез Милош, јашући коња, застао да се одмори у хладу дрвета. Чим је наставио пут, коњ се саплео и поломио предњу десну ногу. Кажу да је тада рекао: "Злоћудног ли дрвета, људи. Нигде ни рупе, ни рова, а коњ ми сломи ногу".

Горан крај дрвета
Хајдук Стеван је постао разрок од дрвета.

Постоји и легенда да је хајдук Стеван Јаковљевић из Белушића легао под дрво да се одмори. Када се пробудио дуго није могао да отвори очи. Због спавања под злоћудним дрветом остао је разрок.

Прича се да је један Левчанин враћајући се са славе, пијан ломио гране дрвета. Његова деца била су наказе. Пре двадесетак година други Брајновчанин орао је близу дрвета. Чим је пошао кући трактор се преврнуо, а он је погинуо.

- Левчани верују и да је девојка, која је откинула неколико листића, умрла на дан своје свадбе - испричао нам је Јовановић.

Прочитајте још: Продавница је у башти, апотека је у шуми: Ови људи су потпуно ПРОМЕНИЛИ НАЧИН ЖИВОТА, а ово је прича о њима (ФОТО)

Било како било, веровали у легенде о гумастом дрвету или не, тек оно је постало једна од природних знаменитости Левча.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.