· · Коментара: 0
ЗУБИ

Марина РАЗБИЛА МИТ о јабуци: Да ли је корисна као и ПРАЊЕ ЗУБА? Ово је ИСТИНА!

У нашем народу се често каже да онај ко пре спавања поједе јабуку не мора да брине за здравље зуба. Да ли је истина?

MarinaZubar.png
Једите слатко, али перите зубе Фото: Приватна архива

Јабуке су одувек важиле за добре чистаче зуба због обиља витамина и минерала које садрже, али и чињенице да кад гриземо јабуку, тада масирамо десни и чистимо делове између зуба и уклањамо дентални плак и остатке хране.

Прочитајте још: Заштите кожу фактором без хемикалија - САМИ НАПРАВИТЕ УЉА

Стоматолог Марина Цветић топло препоручује сви да једу јабуке, али упозорава:

- Међутим, јабука садржи доста шећера, који опет могу активирати стварање плака, па је препоручљиво да након што поједете јабуку, попијете чашу воде или оперете зубе - истиче др Марина Цветић.

Здрава је, али има шећера
Не одричите се слаткиша и сладоледа, али...

Сви знамо да слаткиши и сокови имају штетно дејство на зубе, највише због количине шећера које садрже у себи. Ипак, какав је живот без слаткиша?

- Ако не можете да се одрекнете сокова, предложила бих природне, цеђене сокове, а слаткише и сладолед бих препоручула у умереној количини и, наравно, прање зуба - истиче Марина.

Јогурт је одличан, али једна намирница нема премца!

Исто важи и за млечне производе - имају и добре и лоше стране. Млеко и јогурт су јако здрави за зубе. Млеко додатно ојачава зубе јер је богато калцијумом.  Истовремено, уништавају зубе уколико се не перу. Ипак, најбољи савезник у борби против каријеса и парадонтозе је, веровали или не, поврће!

Активира жвакаче Фото: Пиксабеј

- Свако поврће које једете је извор великог броја витамина и минерала, јако је добро за наше комплетно здравље и имунитет, па самим тим и за здравље зуба - истиче зубарка.

Једите свеже поврће, попут шаргарепе, јер ангажује мишиће "жвакаче".

Боље је јести свеже поврће, јер садржај хранљивих састојака драстично опада термичком обрадом хране.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#8mart #danzena #volimslatko #srecanaustaulazi? Hvala @batica80

A post shared by Marina Cvetic (@marina_cvetic) on

Прочитајте још: ЈЕЛЕНИ је опадала коса, лекари нису имали лек: Чула је за МОНАХИЊЕ И МАНАСТИР, а сада се многи СРБИ лече ту

Чврсто и хрскаво поврће, попут сирове шаргарепе, захтева веће ангажовање мишића жвакача, а то је добро јер жвакање стимулише производњу пљувачке која неутралише киселине и ензиме у устима који могу оштетити глеђ зуба. 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.