· · Коментара: 0
ЗАШТИТА ОД СУНЦА

Мажите се ЗЕЛЕНИМ ЧАЈЕМ, једите ШПАГЕТЕ болоњезе и ПОЦРНЕЋЕТЕ најбоље у животу!

Препарати које можете направити их сами, пођеднако су учинковити, а највећа предност је одсуство токсичних састојака

1595419966_Depositphotos_119635102_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Популарна индустрија козметике изнедрила је богату понуду производа за заштиту коже од сунчевих зрака и сунчања, које може бити изузетно штетно по здравље људи. Ипак, најбоља заштита од сунца стиже управо из природе и потпуно је безопасна, прилагодљива сваком типу коже и богата природним минералима, природним уљима и хранљивим састојцима.

Прочитајте још: Сви волимо лубеницу, а знате ли КОЛИКО ЈЕ ЗДРАВА?! После овог текста јешћете је још више

Природни препарати које можете потражити у природи и направити их сами посебно се препоручују људима с осетљивом кожом, особама склонима алергијама и деци.

Зелени чај Фото: Пиксабеј
Скувајте зелени чај, али га немојте пити!

Биљна уља најбоље је комбиновати с природним минералима попут цинковог оксида, титанијевог диоксида или екстракта алги. То је зато што уља углавном штите од УВБ зрачења, које узрокује опеклине, док минерали филтрирају УВА зрачење, које узрокује старење коже и делује на пигментацију.

Мажите се зеленим чајем

Уместо стандардне креме за сунчање можете искористити зелени чај. Скувајте мало јачи чај направљен од две кашичице сувог чаја на 500 милилитара кључале воде, оставите да се охлади и нанесите га на тело уз помоћ куглице вате. Зелени чај је сјајна опција током дана јер није мастан, а садржи антиоксиданте, па утицај сунчевих зрака готово окреће у вашу корист.

Мед Фото: Пиксабеј
Крем са пчелињим воском и уље семенки малине штите и хране кожу.

Крема са пчелињим воском

Припремите пола шољице бадемовог или маслиновог уља, 50 милилитара кокосовог уља и 50 милилитара истопљеног пчелињег воска, две супене кашике цинковог оксида, две супене кашике маслаца и етерично уље по избору и мирису који вам прија.

У посуди с двоструким дном на лаганој ватри отопите уља, маслац и восак. Скините с ватре и оставите да се охлади, па додајте цинков оксид. Мешајте док не добијете уједначену смесу.

Лешник
Уље лешника штити од УВА и од УВБ зрачења. Брзо се упија, спречава фотостарење и штетан утицај спољних чинилаца. Погодно је за његу мешовите и суве коже. Процењени заштитни фактор износи између 10 и 30.

Уље семенки малине

Уље семенки малине има највиши природни заштитни фактор од 28 до 50 сунчаног заштитиног фактора. Има јака противупална својства па је веома погодно за кожу склону иритацијама, осипу, екцемима.

Сојино уље штити од сунца и од настанка бора.

Сојино уље

Сојино уље пролепшава и спречава настајање бора. Богато је витамином Е и брзо се упија. Уље има СПФ 10 и често се користи и као средство против комараца.

Креме богате цинковим оксидом

Цинков оксид је природни минерал који успешно штити од УВА зрачења. У комбинацији са природним уљима осигурава заштиту од целог спектра сунчевих зрачења.

Прочитајте још: Може да спречи КАНЦЕР? У ЛЕТЊИМ МЕСЕЦИМА највише једемо ово поврће, а нисмо знали све његове ПРЕДНОСТИ

Препарати са титанијумовим оксидом

Титанијумов диоксид је минерал који се често комбинује са цинковим оксидом. Додавањем пет одсто праха у мешавину за сунчање добија се фактор 10. Потребан је опрез код додавања већих концентрација због евентуалног нарушавања густине смесе.

Једите што више рибе Фото: Депозит

Једите шпагете болоњезе
Парадајз је један од најбољих извора ликопена. Овај драгоцени састојак лакше се апсорбује када је парадајз скуван, па се препоручује конзумирање соса од парадајза, супе и пиреа дан пре одласка на плажу.

Семенке сунцокрета и риба

Витамин Е је јак антиоксиданс који штити кожу од старења и УВ зрачења. Око 30 грама очишћених семенки садржи две трећине препоручене дневне дозе овог витамина. Користите сунцокрет као додатак салатама, овсеној каши их их једноставно можете грицкати.

Лосос, туњевина, ораси и лан су богати омега-3 масним киселинама, које штите кожу и успоравају њено старење.

Прочитајте још: Сокови ГОЈЕ, а ово ПИЋЕ је најбоља ЗАШТИТА од КОРОНЕ

Купујете воће и поврће што тамнијих нијанси јер садржи више антиоксиданса, који штите од слободних радикала. Током лета једите што више сировог поврћа са свеже исцеђеним сок лимуна или лимете с уљем од семенки грожђа. Ово уље је богато ресвератролом који позитивно делује на кожу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.