· · Komentara: 0
ZAŠTITA OD SUNCA

Mažite se ZELENIM ČAJEM, jedite ŠPAGETE bolonjeze i POCRNEĆETE najbolje u životu!

Preparati koje možete napraviti ih sami, pođednako su učinkoviti, a najveća prednost je odsustvo toksičnih sastojaka

1595419966_Depositphotos_119635102_s-2019.jpg
Foto: Depozitfoto

Popularna industrija kozmetike iznedrila je bogatu ponudu proizvoda za zaštitu kože od sunčevih zraka i sunčanja, koje može biti izuzetno štetno po zdravlje ljudi. Ipak, najbolja zaštita od sunca stiže upravo iz prirode i potpuno je bezopasna, prilagodljiva svakom tipu kože i bogata prirodnim mineralima, prirodnim uljima i hranljivim sastojcima.

Pročitajte još: Svi volimo lubenicu, a znate li KOLIKO JE ZDRAVA?! Posle ovog teksta ješćete je još više

Prirodni preparati koje možete potražiti u prirodi i napraviti ih sami posebno se preporučuju ljudima s osetljivom kožom, osobama sklonima alergijama i deci.

Zeleni čaj Foto: Piksabej
Skuvajte zeleni čaj, ali ga nemojte piti!

Biljna ulja najbolje je kombinovati s prirodnim mineralima poput cinkovog oksida, titanijevog dioksida ili ekstrakta algi. To je zato što ulja uglavnom štite od UVB zračenja, koje uzrokuje opekline, dok minerali filtriraju UVA zračenje, koje uzrokuje starenje kože i deluje na pigmentaciju.

Mažite se zelenim čajem

Umesto standardne kreme za sunčanje možete iskoristiti zeleni čaj. Skuvajte malo jači čaj napravljen od dve kašičice suvog čaja na 500 mililitara ključale vode, ostavite da se ohladi i nanesite ga na telo uz pomoć kuglice vate. Zeleni čaj je sjajna opcija tokom dana jer nije mastan, a sadrži antioksidante, pa uticaj sunčevih zraka gotovo okreće u vašu korist.

Med Foto: Piksabej
Krem sa pčelinjim voskom i ulje semenki maline štite i hrane kožu.

Krema sa pčelinjim voskom

Pripremite pola šoljice bademovog ili maslinovog ulja, 50 mililitara kokosovog ulja i 50 mililitara istopljenog pčelinjeg voska, dve supene kašike cinkovog oksida, dve supene kašike maslaca i eterično ulje po izboru i mirisu koji vam prija.

U posudi s dvostrukim dnom na laganoj vatri otopite ulja, maslac i vosak. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi, pa dodajte cinkov oksid. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Lešnik
Ulje lešnika štiti od UVA i od UVB zračenja. Brzo se upija, sprečava fotostarenje i štetan uticaj spoljnih činilaca. Pogodno je za njegu mešovite i suve kože. Procenjeni zaštitni faktor iznosi između 10 i 30.

Ulje semenki maline

Ulje semenki maline ima najviši prirodni zaštitni faktor od 28 do 50 sunčanog zaštitinog faktora. Ima jaka protivupalna svojstva pa je veoma pogodno za kožu sklonu iritacijama, osipu, ekcemima.

Sojino ulje štiti od sunca i od nastanka bora.

Sojino ulje

Sojino ulje prolepšava i sprečava nastajanje bora. Bogato je vitaminom E i brzo se upija. Ulje ima SPF 10 i često se koristi i kao sredstvo protiv komaraca.

Kreme bogate cinkovim oksidom

Cinkov oksid je prirodni mineral koji uspešno štiti od UVA zračenja. U kombinaciji sa prirodnim uljima osigurava zaštitu od celog spektra sunčevih zračenja.

Pročitajte još: Može da spreči KANCER? U LETNJIM MESECIMA najviše jedemo ovo povrće, a nismo znali sve njegove PREDNOSTI

Preparati sa titanijumovim oksidom

Titanijumov dioksid je mineral koji se često kombinuje sa cinkovim oksidom. Dodavanjem pet odsto praha u mešavinu za sunčanje dobija se faktor 10. Potreban je oprez kod dodavanja većih koncentracija zbog eventualnog narušavanja gustine smese.

Jedite što više ribe Foto: Depozit

Jedite špagete bolonjeze
Paradajz je jedan od najboljih izvora likopena. Ovaj dragoceni sastojak lakše se apsorbuje kada je paradajz skuvan, pa se preporučuje konzumiranje sosa od paradajza, supe i pirea dan pre odlaska na plažu.

Semenke suncokreta i riba

Vitamin E je jak antioksidans koji štiti kožu od starenja i UV zračenja. Oko 30 grama očišćenih semenki sadrži dve trećine preporučene dnevne doze ovog vitamina. Koristite suncokret kao dodatak salatama, ovsenoj kaši ih ih jednostavno možete grickati.

Losos, tunjevina, orasi i lan su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje štite kožu i usporavaju njeno starenje.

Pročitajte još: Sokovi GOJE, a ovo PIĆE je najbolja ZAŠTITA od KORONE

Kupujete voće i povrće što tamnijih nijansi jer sadrži više antioksidansa, koji štite od slobodnih radikala. Tokom leta jedite što više sirovog povrća sa sveže isceđenim sok limuna ili limete s uljem od semenki grožđa. Ovo ulje je bogato resveratrolom koji pozitivno deluje na kožu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.