· · Коментара: 0
ЛЕТЊЕ АЛЕРГИЈЕ

Они ВРЕБАЈУ СВУДА, али не смете се ЧЕШАТИ, ево ШТА да РАДИТЕ

Током лета су "у акцији" различити насртљиви инсекти који могу да изазову озбиљне здравствене проблеме.

1595156508_Depositphotos_383835998_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Који су инсекти најагресивнији, до чега њихови уједи могу да доведу и која је најефикаснија одбрана, објашњава дерматолог примаријус др Александар Адамовић из Градског завода за кожне и венеричне болести у Београду.

Прочитајте још: Није ШАЛА! Можда сте АЛЕРГИЧНИ на ХРАНУ, а да тога нисте ни свесни

Др Адамовић Фото: Живот+

Сви инсекти су агресивни и сви нападају. У нашем поднебљу најчешће уједају комарци, пчеле, осе, стршљени, пауци... Сваки њихов убод изазива локалну болну реакцију на кожи, која је праћена црвенилом, сврабом, топлотом на месту убода, благим до умереним отоком.

Пликове не смете чешати, јер ће доћи до инфекције.

- Оток понекад може да буде у пречнику и десет сантиметара и да се не повуче ни после 24 часа, а некада се јављају и пликови напуњени лимфном течношћу, који су погодна места за настанак инфекције каже др Адамовић.

Алергија Фото: Депозит

Не смете се чешати, јер чешањем плик може да пукне и створи погодну подлогу за развој бактерија. Чешањем се инфекција расејава са једног на друго место, што последично захтева лечење.

Ако отекну усне и непце - брзо код лекара!

- Уколико се јави црвенило у виду печата по читавом телу, ток меких ткива, језика, грла, ждрела, а посебно опасни могу да буду отоци усана, непца и дисајних путева, као што су ждрело, душник и ларинкс, односно гркљан - истиче др Адамовић.

Уз ове симптоме обично се јавља мучнина, повраћање, пад крвног притиска, што на крају може да доведе и до гушења, уколико се на време не примени одговарајућа терапија. Овакви симптоми могу да се јаве и код особа које нису склоне алергијама!

Нема много времена за  инјекцију, тражите помоћ!

- Будући је веома кратко време за интервенцију, а уједи могу да се догоде било где, особе које знају за склоност алергијским реакцијама знају саме себи да дају инјекцију адреналина у првом моменту, али никако не треба да чекају да до реакције дође, већ инјекцију треба да убризгају чим се ујед догоди - напомиње доктор Адамовић.

Бели лук, лаванда, жалфија, еукалиптус их нервирају!

Деци старијој од две године која су на уједе посебно осетљива, неколико дана се дају и хистаминици у виду сирупа, ради смањивања свраба и отока.
Прочитајте још: ШТУЦАЊЕ може бити ЗНАК! Ево када треба да се забринете и одете код лекара

Репеленти мирисом терају инсекте, а највише комарце. Препоручују се и различита етерична уља са јаким мирисима, као што је уље еукалиптуса, жалфије, менте, лаванде... Кожа може да се заштити и мазањем мешавином направљеном у шољи воде у коју је укапано пет капи уља нара. Бели лук унет исхраном, цинк и витамин Б такође одбијају инсекте.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.