· · Коментара: 0
КОМАРЦИ

Идете у природу? НИКАДА не стављајте ПАРФЕМ, а ако вас нешто УБОДЕ урадите ових 5 СТВАРИ

Комарци изазивају посебну пажњу, јер преносе инфекцију вируса сисањем крви човека и животиња. Међутим, то не раде сви!

1595155362_komarac.jpg
Фото: Пиксабеј

То заправо ради заражена женка која полаже јаја у влажну земљу, док се мужјак храни биљним соковима и после оплодње брзо угине.

Прочитаје још: Може да спречи КАНЦЕР? У ЛЕТЊИМ МЕСЕЦИМА највише једемо ово поврће, а нисмо знали све његове ПРЕДНОСТИ

Она приликом убода излучује садржај својих пљувачних жлезда, који спречава згрушавање крви. Црвенило и оток на кожи су последица алергијске реакције организма, управо на протеине пљувачних жлезда. У уобичајеним околностима, свраб и друге промене на кожи трају најдуже два дана. Понекад, посебно код деце, може да се појави и озбиљна алергијска реакција у виду отока и црвенила.

Жаока се пажљиво вади Фото: Депозит
Антихистаминици се користе само у једном случају.

Може да се јави и увећање лимфних жлезда или температура. У таквој ситуацији треба применити антихистаминике креме као и антихистаминске препарате за оралну употребу.

Старији од 60 година са хроничним болестима могу добити упалу мозга.

- Код једног процента заражених може да се јави и клиничка слика упале мозга, познате као менингоенцефалитис - каже др Александар Адамовић, дермартолог.

Обично се јавља код старијих од 60 година који имају пратеће хроничне болести. Зато су важне превентивне мере - постављање мрежа на прозорима, ношење дугачких рукава, ногавица и капа.

Ставите хладан облог или лед на леву шаку и попијте антихистаминик Фото: Депозит

Када боравите у природи не стављајте парфем и не носите гардеробу јарких боја, јер то инсекте привлачи. На отвореном треба носити одећу дугачких рукава, панталоне са ногавицама, затворену обућу, а не папуче.

Носите дугачке рукаве и затворену обућу.

Особе које су знају да су склоне алергијама не треба да буду саме приликом планинарења, вожње чамцем и пливања, јер им може затребати помоћ.

Прочитајте још: Где су пале КАПИ КРВИ, ту је никла... Волите песму КАЉИНКА, а не знате о чему пева и КОЛИКО је ЛЕКОВИТА

Код уобичајених реакција можете и сами себи да помогнете:

  1. На место убода склоните жаоку да се отров даље не шири.
  2. Не стискајте место уједа, јер ће отровући дубље у организам.
  3. Место убода оперите и ставите антисептик.
  4. Нанесите крем са хидрокортизоном и стерилан завој.
  5. Ако има отока ставите лед или хладан облог и узимајте антихистаминик.
Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.