· · Коментара: 0
БЕЗ ОДГОВОРА

Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Пола године је прошло од тренутка када је писац Влада Арсић отворио "српску причу миленијума", али сваки део приче крије неку тајну.

VolimPravoslavlje.PNG
Манастир Куманица Фото:Youtube/ screeenshot Волим Православље

Храм Светог Саве је подигнут на месту где је, према уверењу свих Срба, Синан паша спалио мошти српског светитеља 27. априла 1592. године. Да ли је, баш, тако?

Влада Арсић Фото: Приватна архива

Прочитаје још: Када гроб буде нађен СВЕТ ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПОСТОЈИ: Како је сахрањен највећи освајач и какве везе са тим има КАМИЛА

Вековима се шушка да мошти Светог Саве нису спаљене на Врачару, већ на другом месту. Прича се и да никада нису спаљене, већ се и данас чувају у пећини код реке Таре. Мит о ломачи од пре четири века тема је којом се бави Влада Арсић у књизи "Осиње гнездо". Он има сасвим нову теорију.

Манастир Куманица крије највећу српску тајну.

- Мошти Григорија Куманичког су мошти Светог Саве, а иницијална каписла за ову тврдњу је био мој боравак у манастиру Куманица средином 2011. године када ми је неколико особа, међу којима и веома образоване личности, испричало да у то сумњају  - каже Влада Арсић.

Занимљива је тврдња директора Народног музеја у Пријепољу о проналаску моштију 1999. године, као и забрани да се о томе говори. Арсић се питао како је могуће да су Турци спалили мошти, а оставили су кивот, штап, па и руку српског светитеља?

Књаз Милош манипулант?
Постоји теорија да су мошти спаљене на Ташмајдану и на том месту је књаз Милош подигао цркву Светог Марка. Место за Храм Светог Саве на Врачару одабрано је зато што се види из свих делова Београда.
Спалили су мошти, а оставили кивот, штап и руку?

За почетак, Врачар се у 16. веку није налазио ту где је данас. На месту Трга Славија налазила се бара, а Врачар је био мочвара. У  време спаљивања мошти, Београд је био турска касаба, а насеље се налазило око Калемегданске тврђаве. До Цветног трга су се простирале ромске черге, а центар Врачара је био данашњи Ташмајдан. Ако је Синан паша, заиста, на брду подигао ломачу и запалио мошти српског светитеља то је могао да учини код кафане "Шанса".

Арсић је све написао
Врачар је тада био мочвара, а прави Врачар је био Таш.

Уколико би се дозволила ДНК анализа моштију Григорија Куманичког и осталих Немањића брзо би се дознала читава истина и прекинуле све приче и легенде о томе да Турци нису спалили Светог Саву на Врачару, већ његове мошти монахиње и данас целивају. Занимљиво је да је патријарх Павле први "кочио" овакву анализу.

Патријарх Павле је неколико година пред смрт рекао наближима да се мошти Светог Саве налазе у манастиру Ждребаоник, али да то не жели да саопшти јавности. Прича се и да је владика Николај Велимировић знао за Савине мошти, али им наводно, рекао: "Срби у овом тренутку нису достојни да дочекају светитеља, кад дође тренутак сам ће се појавити...".

Прочитајте још: ОВО НИКО НИЈЕ ЗНАО! У згради БОРБЕ постоји БУНАР иза ког се крије НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА (ФОТО/ВИДЕО)

- Читава прича је шупља као "швајцарски сир", имали су шест месеци да демантују и оповргну књигу "Осиње гнездо", па или немају чиме или знају да немају шта да демантују - закључује Арсић.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.