· · Коментара: 1
ПРОРОЧАНСТВА

Патријарх се следио када је видео како краљ Александар вуче конопац МРТВАЧКОГ ЗВОНА: Било му је јасно шта следи

Никола Узуновић је 10 дана пре атентата добио писмо из Беча у којем је до најситнијих детаља описано шта ће се догодити!

Aleksandar-karadjordjevic-_ls.jpg
Фото: архива Новости

Писац Влада Арсић описао је како је на своје последње путовање краљ Александар Карађорђевић, жртва атентата у Марсеју, кренуо са железничке станице у Топчидеру. У пратњи, која је пошла да га испрати на брод који је чекао у Зеленици, били су краљица Марија, кнез Павле и књегиња Олга, министар иностраних послова др Богољуб Јевтић и многи други.

Прочитаје још: Ко је Валентина Терешкова, жива легенда Русије? Прва жена која је летела у свемир, а лик њене ћерке красио је омот свима познате ЧОКОЛАДЕ

Предвидео своју несрећу

Пре доласка на јадранску обалу, Александар је желео да сврати и на Цетиње, место где је рођен и где је провео најлепше дане детињства. Пре него што се укрцао на разарач „Дубровник“, хтео је да својим пратиоцима покаже и Душанов крст из 1354, који се налазио у ризници манастира Савина код Херцег Новог. Како су пред закључана манастирска врата стигли у рано јутро, њихов долазак остао је непримећен.

Када је краљ позвао кнеза Павла до звонаре сви су се следили од страха...

Позвао је кнеза Павла до звонаре, како би се звуком звона најавили братству. Када је будући намесник повукао уже, чула се уобичајено литургијско звоњење.

За разлику од њега, краљево звоно дало је неки чудан, туп звук. Од присутних је само митрополит, касније патријарх српски Гаврило Дожић, знао о чему је реч. Не знајући, краљ је случајно ухватио конопац такозваног „мртвачког“ звона, које се користи само да би се огласила нечија смрт. Гори знак пред полазак на пут није се могао замислити.

- Ова чудна појава целу је пратњу следила и на све присутне оставила тежак утисак, забележио је у мемоарима митрополит Дожић и наставља:

- Ми смо то наше узбуђење сакрили од краља да га не бисмо онерасположили на његовом путовању пише Дожић.- Пошто смо га испратили до ‘Дубровника’, где се укрцао, ја сам се са баном вратио и успут смо у колима рђаво предвиђали краљево путовање, нарочито овај судбоносни случај са мртвачким звоњењем.

Никола Узуновић је 10 дана пре атентата добио писмо из Беча у којем је до најситнијих детаља описано шта ће се догодити!
Убиство у Марсеју

Било је и других бизарности. Непосредно по сахрани краља Александра на Опленцу, на столу Николе Узуновића, председника тадашње југословенске Владе, нашла се гомила писама са изразима саучешћа из целог света. Једно је изазвало посебну пажњу. Послато је из Беча, десетак дана пре атентата. Било је неотворено и непотписано. У њему је до најситнијих детаља описано убиство које је тек требало да се догоди. Никада се није сазнало ко га је писао, а још мање зашто је стигло толико касно...

Прочитајте још: Ивана Грозног одгајила је СРПКИЊА, а сада је откривено шта је утицало на то да УБИЈЕ НА ХИЉАДЕ ЉУДИ

Несрећну судбину која се касније обистинила прорекла је краљевском пару на Бледу и грофица Нађа, старица - врачара, рекавши: „Краља вреба смрт на точковима, а краљица никако не треба да путује водом“. Уочи поласка за Марсељ, када је стигла метеоролошка прогноза која је наговештавала узбуркано море и велике таласе, краљица је одустала од путовања бродом, а краља је, ипак, задесила смрт на точковима аутомобила...

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.