· · Коментара: 0
МИСТЕРИЈА

Трећи рајх је слао експедиције на Тибет, а шокираћете се када видите шта је СС чувао у овој библиотеци

Неколико година после откривања огромне „Вештичије библиотеке“, коју су специјални СС одреди похранили у Прагу, историчари откривају улогу окултизам и нацизам у Трећем рајху, а нарочито какава је била улога Хајнриха Химлера.

Збирка од преко 13.000 књига и рукописа, названа због тематске грађе коју садржи „Вештичија библиотека“, откривена је случајно у депоу Националне библиотеке Чешке Републике, где је деценијама стајала недирнута. Око половине рукописа и материјала, како је установљено, припадало је масонској ложи Норвешке, Реду слободних зидара, и заплењено је од стране нациста одмах приликом окупације Норвешке 1940. године.

Прочитајте још: Добро погледајте ову ДУГМАД и ако их на нечијим рукама ВИДИТЕ, знаћете ко је тај ЧОВЕК

Депо препун тајни
Фото:Youtube/ screenshot
YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

Пројекат истраживања „библиотеке“, у кооперацији између Стифтелсен Аркивет – Националне библиотеке Норвешке и Националне библиотеке Републике Чешке, добио је подршку Европског фонда и ангажован је Бјорн Хелге Хорисланд, норвешки историчар Слободних масона.

- По свему судећи, многе од ретких књига су биле део Химлерове такозване „Вештичије библиотеке“ и колекција је настала тако што је он наредио специјалном одељењу СС-а да се „прочешља“ 260 библиотека и архива и сакупе трагове о суђењима вештицама у средњем веку - каже Хорисланд.

- Мисија Хајнриха Химлера била је да докаже како су процеси вештицама били покушај Римокатоличке цркве да уништи немачку аријевску расу - рекао је Хорисланд.

Химлер је манично сакупљао све о вештицама.

Ретко виђена архива књига о вештицама и окултизму у чешкој библиотеци, на доктора Питера Стоденмајера, асистента на катедри савремене немачке историје, једног од ауторитета укључених у реализацију тог пројекта, не оставља посебан утисак:

- Једно одељење Зихерхајтсдинста СД, нека врста обавештајне гране СС-а  водили су пажњу о масонима и окултистима, објашњава др Стоденмајер.

Они су конфисковали сав такав материјал и нису га уништавали, али нису веровали у њега него су мислили да окултне групације представљају претњу по државу и зато их стављали на „црну листу“.

Антропозофија, а не окултизам

Др Питер Стоденмајер је однос и  везу нацизма и окултизма покушао је да објасни у књизи „Између окултизма и нацизма: Антропозофија и расна политика у доба фашизма“, полазећи од учења др Рудолфа Штајнера! Он долази до изненађујућих открића нацистичке подршке Валдорф школама, биодинамичким фармама и другим антропозофским иницијативама, чак и ако су званично покушали да сузбију окултне тенденције.

Химлер је волео врачање и сакупљао све о вештицама из 16. века, а Хитлер га је пуштао.
Против окултизма?
Фото: Youtube/screeenshot British Pate

-. Химлер је лично био заинтересован за врачање и привлачиле су га све врсте необичног спиритуализма и езотерије, а многи људи греше, јер Химлерова лична убеђења спајају са званичним ставом СС-а као организације - каже Стонденмајер.

Хитлер је, наводно, био велики противник сваког мистицизма и свега окултног, али је, за чудо, свом шефу СС-а, толерисао такво интересовање. Већ самим тим што 1. јула 1935. године Хајнрих Химлер не би без његовог одобрења и заједно са Рихардом Валтер Даром и Херманом Виртом, могао да оснује „Х Зондеркоманду“, при чему „Х“ има значење, „хексе“, „вештица“. Задатак одељења, за које се претпоставља да је у исто време био организација „Аненербе – друштво за истраживање древне германске историје о наслеђу предака“ , био је да прикупи материјала колико је могуће о вештичарењу, окултном и натприродном, што је, уосталом, резултирало и настанком „Вештичије библиотеке“!

Аненербе је истраживао наслеђе предака, а Хексе Зондеркоманда је основана 1935. и значи вештице.

Подударност циљева „Х Зондеркоманде“ и друштва „Аненербе“ није случајна и организација је, под окриљем СС-а могла да се бави експериментима и изучавањем мистицизма у широком обиму у циљу потврђивања „теорије аријевске расе“, имајући значајна финансијска средства на располагању. То им је омогућавало, између осталог, да организују експедиције на Тибет, разна археолошка ископавања у удаљеним земљама, па чак и толико далеко да у току рата успоставе контролу над ракетним програмом „Фау-2“ који је водио Вернер фон Браун - док се тврдње да су се бавили истраживањем и конструкцијом „летећих тањира“ нацистичке производње, сврставају у неосноване.

Окултизам је био званична идеологија

Једно од тумачења је и да је и Химлер „изопачено веровао да мистицизам доказује аријевску расну супериорност“ и да је хтео да оствари везу између паганског, мистичног погледа на свет и наводне аријевске историје германског народа.

Троугласти замак
Фото: Youtube( Mark Felton Production
Химлер је био опседнут "Црним Камелотом".

Да ли је злогласни шеф СС-а био усамљен у сакупљају материјала или је то био део идеологије читаве нацистичке организације? Поготово ако се зна да је Химлерово мистично седиште био замак Вевелсбург, на западу Немачке, назван „Црни Камелот“, по узору на замак легендарног краља Артура, где је требало да буде похрањена сва заплењена окултна литература.

Историчари кажу да је Химлер био фасциниран троугластом основом замка, нехришћанским симболима у њему и чињеницом да је у прошлости служио као место за мучење жена које су биле оптужене да су вештице. Химлер је по узору на легенду о краљу Артуру, основао одред СС „витезова“, са којима се састајао за округлим столом у дворани замка, испод огромне свастике обликоване на плафону.

Прочитајте још: Хитлер је побегао у Јужну Америку и живео као жена, а за то сада постоје и ДОКАЗИ

На крају рата, СС трупе су 31. марта 1945. минирале здање, али је због недостатка експлозива страдала само јужна кула. Два дана касније стигли су амерички војници и тада је „Вештичија библиотека“ пренесена у Праг. Данас је „Вевелсбург“ музеј и место сећања у којем туристи могу да се увере у постојање мрачних и окултних тајни нацизма.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.