· · Коментара: 0
ТОП ФОРМА

Потребно вам је само неколико минута: Ове вежбе радите свакодневно код куће и бићете препорођени

Без обзира на разлоге због којих радите од куће, да ли сте фриленсер или вас је на то натерао вирус корона, знајте да то може да буде врло болно искуство. Зато се препоручује да се на сваких сат времена удаљите од компјутера и прошетате барем до кухиње или купатила

Depositphotos_19676953_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Ипак, да не бисте осећали дуготрајне последице претераног седења испред рачунара, односно да бисте избегли укоченост врата и леђа, било би добро да се истежете неколико пута дневно. Фитнес стручњаци предлажу неколико ефикасних вежби које ће вам вишечасовни рад у кућној изолацији учинити мање напорним.

Прочитајте још: Шта мислите колико калорија губите усисавањем или прањем прозора? Када видите БРОЈКЕ једва ћете чекати да чистите

Зло које доноси седење
Фото: Депозитфото

Истезање натколеница

Многим људима је тешко да додирну ножне прсте, а управо то се проверава када се тестира нечија савитљивост. Уз ове вежбе то ћете моћи лакше да урадите. И не само то. Боље ћете спавати, имаћете добро држање тела и мање ће вас болети леђа.

Истежите натколеници и  боље ћете спавати.

Најбољи начин за истезање натколеница је да легнете на простирку за јогу, подигнете једно стопало и испружите ногу, око ње ставите еластичну траку за вежбање и рукама држите оба њена краја. Прво удахните, држећи ногу у положају за повлачење, а затим док издишете повуците траку још мало ка себи да бисте истегли потколеницу. Немојте ногу превише да вучете, већ само док вам то прија. За то време кукови треба да буду приљубљени о под. Померате, дакле, само ногу коју истежете. Урадите 2-3 повлачења једне ноге, па вежбу поновите и другом.

Увртање врата
Ако седите на столици, заокрените рамена, ухватите рукама врх столице и "гурајте" рамена око леђа колико год можете, а да притом не померате кукове. Останите у овом положају пет секунди, па се вратите у почетни. Поновите другу страну.

Вежбајте врат

Гледање по цео дан у компјутерски екран, посебно ако није постављен у равни очију, може да буде болно искуство, нарочито када је реч о врату. Осим тога, може да проузрокује дугорочне проблеме, чак и главобоље.

Дуго гледање у монитор је изузетно опасно!

Осим што морате да поставите хардвер у положај који ће највише пријати вашем врату, такоће треба да се постарате да он буде што савитљивији а да вас притом не боли.

Нагните главу напред колико год можете и померајте је тако да њоме направите пун круг. Учините то од три до пет пута.

Прочитајте још: Побољшаћете циркулацију и дисање: Очувајте здравље целог тела уз помоћ вежби јапанског исцелитеља

Ако су рамена стално погнута док седите за рачунаром, убрзо ћете почети да осећате бол у горњем делу тела. Зато, подигните их што је више могуће, као кад не знате одговор на неко питање. Затим их лагано померајте уназад и са обе стране, гурајући их до краја у сваком од положаја. Када направите од три до пет кругова, промените правац, односно почните да их померате напред, такође три-четири пута.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.