· · Komentara: 0
TOP FORMA

Potrebno vam je samo nekoliko minuta: Ove vežbe radite svakodnevno kod kuće i bićete preporođeni

Bez obzira na razloge zbog kojih radite od kuće, da li ste frilenser ili vas je na to naterao virus korona, znajte da to može da bude vrlo bolno iskustvo. Zato se preporučuje da se na svakih sat vremena udaljite od kompjutera i prošetate barem do kuhinje ili kupatila

Depositphotos_19676953_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ipak, da ne biste osećali dugotrajne posledice preteranog sedenja ispred računara, odnosno da biste izbegli ukočenost vrata i leđa, bilo bi dobro da se istežete nekoliko puta dnevno. Fitnes stručnjaci predlažu nekoliko efikasnih vežbi koje će vam višečasovni rad u kućnoj izolaciji učiniti manje napornim.

Pročitajte još: Šta mislite koliko kalorija gubite usisavanjem ili pranjem prozora? Kada vidite BROJKE jedva ćete čekati da čistite

Zlo koje donosi sedenje
Foto: Depozitfoto

Istezanje natkolenica

Mnogim ljudima je teško da dodirnu nožne prste, a upravo to se proverava kada se testira nečija savitljivost. Uz ove vežbe to ćete moći lakše da uradite. I ne samo to. Bolje ćete spavati, imaćete dobro držanje tela i manje će vas boleti leđa.

Istežite natkolenici i  bolje ćete spavati.

Najbolji način za istezanje natkolenica je da legnete na prostirku za jogu, podignete jedno stopalo i ispružite nogu, oko nje stavite elastičnu traku za vežbanje i rukama držite oba njena kraja. Prvo udahnite, držeći nogu u položaju za povlačenje, a zatim dok izdišete povucite traku još malo ka sebi da biste istegli potkolenicu. Nemojte nogu previše da vučete, već samo dok vam to prija. Za to vreme kukovi treba da budu priljubljeni o pod. Pomerate, dakle, samo nogu koju istežete. Uradite 2-3 povlačenja jedne noge, pa vežbu ponovite i drugom.

Uvrtanje vrata
Ako sedite na stolici, zaokrenite ramena, uhvatite rukama vrh stolice i "gurajte" ramena oko leđa koliko god možete, a da pritom ne pomerate kukove. Ostanite u ovom položaju pet sekundi, pa se vratite u početni. Ponovite drugu stranu.

Vežbajte vrat

Gledanje po ceo dan u kompjuterski ekran, posebno ako nije postavljen u ravni očiju, može da bude bolno iskustvo, naročito kada je reč o vratu. Osim toga, može da prouzrokuje dugoročne probleme, čak i glavobolje.

Dugo gledanje u monitor je izuzetno opasno!

Osim što morate da postavite hardver u položaj koji će najviše prijati vašem vratu, takoće treba da se postarate da on bude što savitljiviji a da vas pritom ne boli.

Nagnite glavu napred koliko god možete i pomerajte je tako da njome napravite pun krug. Učinite to od tri do pet puta.

Pročitajte još: Poboljšaćete cirkulaciju i disanje: Očuvajte zdravlje celog tela uz pomoć vežbi japanskog iscelitelja

Ako su ramena stalno pognuta dok sedite za računarom, ubrzo ćete početi da osećate bol u gornjem delu tela. Zato, podignite ih što je više moguće, kao kad ne znate odgovor na neko pitanje. Zatim ih lagano pomerajte unazad i sa obe strane, gurajući ih do kraja u svakom od položaja. Kada napravite od tri do pet krugova, promenite pravac, odnosno počnite da ih pomerate napred, takođe tri-četiri puta.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.