· · Komentara: 0
SPORTSKO SRCE

UMOR pri NAPORU je možda znak TEŠKE BOLESTI

Za bavljenje sportom zdravlje i kvalitet srca je od presudne važnosti. Međutim, kakvo treba da bude sportsko srce?

1594451931_Depositphotos_25480057_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Uželji da im deca postanu uspešni i priznati sportisti roditelji obavljaju sve neophodne preglede, ali kada se desi iznenadna smrt sportiste na takmičenju, ostaje pitanje zašto se tako nešto dogodilo i da li je i ko napravio previd. Pitanje je i da li je svako srce spremno za sve napore koje sportovi traže.

Pročitajte još: Zategnite TELO pre odlaska na plažu vežbajući u KUĆI

Fenomen Foto: Depozit

- Razvoj fenomena sportskog srca dešava se pod uticajem treninga, a ima za cilj da poveća ukupan funkcionalni kapacitet kardiovaskularnog sistema, a samim tim povećanje radne sposobnosti - kaže kardiolog dr Miloš Obrenović.

Normalnom srcu je leva komora teška 250 grama.

Povećanu radnu efikasnost srce ostvaruje povećanjem minutnog volumena, odnosno količine istisnute krvi u minuti. Proširenjem komora, ista zapremina krvi može biti istisnuta manjim brojem kontrakcija sa manjim gubitkom energije. Povećanje debljine zida srčanog mišića mora da prati proširenje komora.

Atletsko srce
Atletsko srce se razlikuje kod sportista. Kod dinamičkih ili sportova izdržljivosti, koji zahtevaju kretanje u prostoru dolazi do izraženog proširenja komore.

- Veličinu srca primarno određuju dimenzije leve komore, a kod običnog zdravog srca ona je manja od 250 grama, dok kod sportova snage premašuje 300 grama -kaže dr Obrenović.

Kako se prepoznaje bolesno srce?

Kako prepoznati bolesno srce?

- Najčešći simptom je otežano disanje pri naporu, koje nastaje usled povećanog pritiska na kraju dijastole u levoj komori, jer je punjenje leve komore otežano - objašnjava dr Obrenović.

Pumpa života Foto: Depozit

Usporen srčani rad glavno je obeležje kod više od polovine svih sportista koji treniraju dinamičke, odnosno sportove izdržljivosti.

- Normalna vrednost zdrave sportski neaktivne populacije je između 60 do 100 otkucaja u minuti - pojašnjava dr Obrenović.

Sportsko srce sporije kuca!

Sportisti imaju usporen srčani rad, sa brojem otkucaja srca u minuti ispod 60 pa čak i manje od 40. Srce sa ovako usporenim radom spremnije je na veću izdržljivost, napor većeg intenziteta i dužeg trajanja. Kod sportista su uobičajene i neke vrste aritmija i pojava takozvanih blokova u provođenju, koji se uglavnom gube za vreme fizičke aktivnosti.

Pročitajte još: Da li odlazak na SPAVANJE kada smo gladni pomaže u MRŠAVLJENJU - reč stručnjaka

Svakog minuta u miru, srce izbaci pet litara krvi. Srce rekreativca, u maksimalnom naporu ispumpa za minut od 20 do 25 litara krvi. Kod vrhunskih sportista u naporu srce ispumpa čak 40 litara krvi u minutu. Ovu količinu krvi sportsko srce je u mogućnosti da upumpa i ispumpa zahvaljujući pomenutim promenama u veličini i snazi samog srčanog mišića, ali i povećanim dimenzijama krvnih sudova, kao što je aorta.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.