· · Komentara: 0
DAR PRIRODE

Da li znate da dugačak, mesnat i veliki koren može zauvek da izleči žensku neplodnost?

U narodnoj medicini nazvana kraljevska biljka dovodi do začeća jer umiruje nervnu napetost i pojačava seksualnu želju a sakuplja se u proleće

PAR-I-BEBA-depositphotos_4770556-stock-photo-couple-in-living-room-with.jpg
Foto: Depositphoto

Biljka oman, poznata još i pod nazivima ivanjsko zelje, obratiš, ovnjak, veliki koren vodi poreklo iz centralne Azije, odakle se proširio po Balkanu.

Pročitajte još: Jeste li čuli za krkovinu? Raste pored reke i može čoveku zauvek da reguliše PROBAVU

Lekovit je dugačak i mesnat koren, koji je sa spoljne strane smeđ, a unutra je beo i gorkog je ukusa.

Tera kašalj i umor
Za kašalj se oman kombinuje sa sladićem, pupavicom ili stolisnikom. Protiv hroničnog umora meša se sa ovsom, hajdučkom travom ili maslačkom. Dim omanova korena stavljenog na žar rasteruje komarce i ostale insekte.

U proleće i u jesen sabira se koren ove biljke, koji se koristi protiv kašlja, astme, čišćenje pluća i jačanje krvi. Oman može da pomogne i onima koji se oporavljaju od duge bolesti, a dragocen je i protiv otklanjanja hroničnog umora.

Koren belog omana nazvan je kraljevskom biljkom, jer je odličan u lečenju ženske neplodnosti. Usitnjen koren omana prelijte litrom hladne vode i poklopite, a posle dva sata procedite i pijte po čašu tri puta u toku dana.

Pročitajte još: "Čini da leukemija bude blaža od običnog gripa": Čemu sve pribegavaju pacijenti oboleli od raka

Za olakšavanje bolova posle lomova, naprsnuća ili povrede mišića napravite mast tako što očišćen i sitno iseckan koren kuvate u malo vode dok ne dobijete gustu masu, i dodajte svinjsku mast. Bolna mesta premažite mašću i uvijte čistim zavojem.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.