· · Komentara: 0
VITAMINI

Probajte SOKOTERAPIJU koja daje energiju, a evo i lakih RECEPATA

Ukoliko redovno vežbate i bavite se fizičkim aktivnostima obavezno pijte sveže sokove od šargarepe, paradajza, kupusa i grejpfruta

Depositphotos_332180052_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Sveži sokovi od voća i povrća imaju neprocenjiv značaj za zdravlje i vitalnost organizma. Sastojci sokova poboljšavaju razmenu materija u organizmu, a istovremeno podstiču izbacivanje suvišne tečnosti i nakupljenih toksina. 

Pročitajte još: Volite hranu koja goji? Sada isto to možete jesti, ali u ZDRAVOM OBLIKU

S obzirom na to kako se većina nas ovih dana hrani, sokoterapija američkog dijetologa dr Normana Vokera, više je nego dobrodošla.

Sokovi se vare brzo Foto: Depozitfoto

- Svako treba da pije sokove u meri u kojoj mu oni pružaju zadovoljstvo. Ali, da bi se postigao željeni efekat, svakoga dana treba popiti 600 ml soka. Postoji još nekoliko važnih uslova koje je potrebno ispuniti da bi sokoterapija bila u potpunosti delotvorna. Voće ili povrće mora da bude sveže, zrelo ali ne i prezrelo. Pre početka pripreme treba ga oprati četkom za pranje voća pod mlazom hladne vode.

Sokovi se uvek seku nožem od nerđajućeg čellika.
Mešavina za imunitet
Mešavine za imunitetPrvi način: Očistite i izrendajte po 500 g cvekle i šargarepe. U drugoj posudi iscedite 250 g limuna i pomešajte sa 800 ml vode, pa dodajte izrendanoj cvekli i šargarepi. Sadržaj zatim poklopite i ostavite na hladnom mestu 24 sata. Sutradan procedite i dobijenom soku dodajte 250 g meda i isceđen sok od još 250 g limuna. Sve dobro izmešajte, sipajte u staklene boce i čuvajte u frižideru. Pijte po pola čaše jednom dnevno, pola sata pre jela.

Sokoterapija se rukovodi stanovištem da su sokovi najprijatniji, najukusniji i najbezbedniji lek koji nam je priroda podarila. Za razliku od svežih plodova čije varenje traje i po nekoliko časova, organizam sokove vari i usvaja vrlo brzo, za samo nekoliko minuta, uz minimalnu potrošnju energije.

Sok od šargarepe je dokazano dobar za infekcije očiju.

Sok od šargarepe, ovako pripremljen, nezamenljiv je u slučaju različitih infekcija, a posebno infekcije očiju, grla i disajnih puteva uopšte. Sok od paradajza je važan jer snabdeva telo kalijumom, a koštano tkivo kalcijumom i magnezijumom. Onaj od svežeg kupusa treba piti kada imamo želudačne tegobe, kao i oboljenja dvanaestopalačnog creva. Sok od grejpfruta organizam snabdeva vitaminima i energijom. Istovremeno, rastvara neorganski kalcijum koji je glavni krivac za artritis i artrozu. 

Ren, med, žalfija
Izrendajte 100 g rena, pa pomešajte sa 500 g meda. Dobijenoj mešavini dodajte 20 g samlevene žalfije i čuvajte na hladnom mestu. Odrasla osoba treba da uzima kašiku mešavine, a deca kašičicu, i to tokom 20 dana.
  • Za energiju pripremite sok od 3 šargarepe, 2 pomorandže, stabljike celera i 3 jabuke.
  • Za zdrave kosti odvojite nekoliko cvetova brokolija, 2 šargarepe, jabuku, četvrtinu šolje svežeg peršuna, limun. Sve izmiksajte.
  • Za jačanje organizma redovno pripremajte sok od 5 šargarepa i 3 paradajza.
  • Za čilije buđenje potreban vam je sok od 3 šargarepe, 2 jabuke i pola cvekle.

Pročitaje još: Oslabite u 5 ETAPA kontrolisanim gladovanjem, a najvažnija je druga etapa koja je UPRAVO SADA

Objašnjenja su potkrepljena brojnim receptima, sa širokom lepezom ovih namirnica, u zavisnosti od toga čemu su sokovi namenjeni. Važno je samo da se poštuju principi pripreme. Ukoliko ne posedujete električni sokovnik, izmiksujte voće i povrće na način kako to već činite, ali uz očuvanje vrednosti sastojaka.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.