· · Komentara: 1
TRADICIJA

Recept dugo čuvan u TAJNOSTI: Rusi se KUNU u ovaj NAPITAK, a ima ga i u SRBIJI i leči mnoge BOLESTI

Kefir je vekovima poznat kao tradicionalan napitak žitelja Kavkaza, jer smatraju da je zaslužan za dugovečnost i vitalnost čoveka.

Depositphotos_161700944_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Kefir je kiseo i blago gorak napitak, ali je zdrav i osvežava. Može se pripremati od kravljeg, kozjeg ili ovčijeg mleka. Svi Rusi su ponosni na ovo nacionalno piće, iako malo ko može da vam nabroji nazive svih kefirnih zrnaca ili da vam ispriča kako se kefir proizvodi.

Pročitajte još: U Rusiji smatraju da ovaj ČAJ leči sve, a ima ga i u SRBIJI i mislimo da je KOROV

Recept kefira dugo je čuvan u tajnosti.  Lekovitost, odnosno terapeutska svojstva kefira potiču od njegove mikroflore. Uspešno leči želudačne tegobe, nadražaj jetre, katar, bubrežne bolesti, bolesti kože, anemije, zatvor, pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pa čak je koristan i kod raznih alergija i astme. Pomaže i kod impotencije, podmlađuje i rastvara holesterol.

Pomaže kod impotencije i podmlađuje.

Kulturu kefira zovu i tibetanska gljiva i kefirne gljive, ali zrnca kefira nisu gljive. Radi se o zrncima koja su prirodni starter za pripremu kefira. Struktura kefirnog zrna zapravo predstavlja simbiozu velikog broja dobrih, mlečnokiselih bakterija, bakterija i sojeva kvasaca. Kefirno zrno je po sastavu mešavina belančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Najveći deo ovih polisaharida je kefiran, koji ima mnoga korisna svojstva.

Koliko se pije?
Kod različitih zdravstvenih tegoba treba obratiti pažnju na njegovo pravilno dnevno doziranje. Litar dnevno pije se za: nervni sistem, nesanicu, želudac, pritisak, žuticu, kandidu,žuč i bubrege. Pola litre je za bronhitis, malokrvnost i sklerozu. Dve litre dnevno su za ekcem.

Šta leči?

  • ima atibiotska svojstva
  • sjajn je za regenaraciju kostiju i sprečavanje osteoporoze
  • osobe koju su netolerantne na laktozu podnose kefir
  • smanjuje astmu i alergiju
  • jača imuni sisitem

Pročitajte još: Ako vam se pojave bubuljice, osip, svrab, to vam organizam šalje PORUKU: Postoji jednostavan način da rešite problem

Može se pripremati i u kućnim uslovima, a potrebno je kvalitetno domaće mleko. U staklenu teglu sa hermetičkim zatvaračem nalije se kuvano hladno kravlje mleko. Pri vrhu posude ostaviti se malo  praznog prostora, a zatim se ubaci gljivica kefira.
Ovako spremljenu smešu ostavi se u prostoriji sa temperaturom od 15 do 20 stepeni. Kefir se nakon 24 časa procedi kroz sitnu cediljku i odloži na mesto za sazrevanje. Može da se čuva i upotrebljava posle 48 časova.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.