· · Коментара: 0
ФИТОТЕРАПИЈА

Срби хрле у манастир код Крушевца: У њему живи само монах Јаков, а због онога што ЧУВА верници се УВЕК ВРАЋАЈУ

Монаси су сачували многе старе рецептуре, преносећи их с колена на колено или у записима и зборницима. Биљотека манастира Светог Јована је у том смислу право благо.

pirot,-deo-manastira-svetog-djordja-u-temskoj.jpg
Фото: Архива Новости

Манастир Светог Јована се налази на ободима Мојсињске Свете Горе и данас у њему живи само монах Јаков. Некад бројно монаштво, верници крушевачке епархије и искушеници који су боравили у манастиру, прикупљали су лековите рецептуре, јер им је име Светог Јована, које манастир носи, било мисија, с обзиром на то да овај светитељ слови за заштитника биља.

Прочитајте још: "КРВАВИ ЕЛИКСИР" био је најскупљи и најтраженији лек на свету, а сада га користи ВЛАДИМИР ПУТИН

Многе од рецепата монах Јаков је, уз благослов, преузео из руске народне традиције и насловио спис са “Божја апотека”.

Екцем
Код екцема помажу облоге од каше направљене од свежег купуса, помешане са беланцетом. Купус изгњечити да постане житка смеса, додати беланце, па стављати на део коже захваћен екцемо

Свеж кромпир на ране

Код опекотина, свраба или перутања коже помаже рендани сирови кромпир, који се наноси у танком слоју по оболелом месту. Облог се држи од 30 до 40 минута, а кад се уклони, кожа се испере топлом водом.

Кора поморанџе лечи ране на кожи, а кафа херпес.

За овај проблем помаже и кора поморанџе: поморанџу очистити, па кору ставити на оболели део коже, тако да до коже иде унутрашњи део, ставити преко завој или уску тканину да фиксира облог, и оставити да делује преко ноћи.

Кафа против херпеса

Помешати по кашику јогурта, млевене кафе, два изгњечена чешња белог лука, по пола кашичице меда и кукурузног брашна. Овом смесом се мажу места захваћена херпесом. Може се користити и одвар од жалфије: 5г листа жалфије прелити чашом прокуване воде и после 20 минута овом течношћу испирати херпес или, ако је захваћен већи део тела, додати води за купање.

Прочитајте још: Путин на радном столу држи посебан КРИСТАЛ, а ево зашто се не одваја од њега

АКНЕ
За акне и ситне бубуљице на лицу у манастирима је припреман овај рецепт: кашику листића жалфије прелити чашом вреле воде и оставити у суду, умотано у тканину, пола сата. Течност процедити, додати пола кашичице меда и све добро промешати, па правити влажне облоге и стављати их на акне два до три пута на дан.

Иђирот вида гљивице

Ако се појаве гљивице на кожи (најчешће између прстију руку и ногу), примените овај рецепт: сирови црни лук изгњечити да се направи каша, па тиме облагати оболела места.

Бели лук скида брадавице

Помаже и купка од иђирота: скувати у 1л воде одвар од две кашике корена иђирорта и по једне кашике мирођије и мајчине душице, оставити да одстоји 15 минута, па додавати води за купање или потапати бар два пута дневно руке и ноге у ову течност.

Бели лук за брадавице

Исецкати чешањ белог лука, прелити га кашичицом јабуковог сирћета и додати пшенично брашно толико да се направи тесто које се не разлива, већ је хомогено. Од теста направити јуфкицу- “колач”, начинити од тога куглицу, мало већу од брадавице. На брадавицу прву ставити куглицу од теста, па фластер и све повезати завојем. Држати тако бар два или три дана, скинути, и ако се није повукла брадавица, поновити поступак. На месту брадавице може се појавити једна или више рупица болних на додир, али се оне могу мазати кантарионовим или маслиновим уљем.

Прочитајте још: Руски исцелитељ открио "ЛЕК ОД СМРТИ": Ако желите да живите "вечно" користите ПОСЕБНО УЉЕ

Јабука за испуцале усне

Усне су у зимским месецима осетљиве, па ако се деси да испуцају, одмах реагујте кашицом од јабуке: јабуку испећи, па јој скинути кору, а “месо” изгњечити и направити кашу која се ставља на усне. Ова каша је делотворна и код сувих или испуцалих руку, промрзлина опекотина или неких других упалних процеса на кожи.

 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.