· · Коментара: 0
НАУКА

Након што прочитате ТЕКСТ, више никада нећете јести ПОМФРИТ на исти начин

Последње две деценије соја се пропагира као једна од најздравијих намирница, али најновија истраживања показују да сојино уље, ако се редовно узима, може изазвати неуролошке промене у мозгу, чак и аутизам и деменцију

Depositphotos_157197570_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Тим истраживача са Универзитета у Калифорнији који неколико година проучава утицај сојиног уља на здравље људи, раније је открио да оно подстиче појаву дијабетеса и гојазности, а недавна студија којом је установљено да ово уље утиче на здравље мозга, шокирала је све који су окренути правилној исхрани.

Прочитајте још: ПЕТ намирница из кухиње могу да обришу боре као ГУМИЦОМ

Брза храна
Посебно је опасно јести помфрит који се у ресторанима брзе хране пржи у сојином уљу, а садрже га и пите. Ово уље је и главни састојак кора за пицу и других "здравих" пецива.

Истраживање објављено у научном магазину “Ендоцринологy” показало је да конзумирање сојиног уља утиче на подручје мозга које је кључно за регулисање расположења и понашања.

Експеримент на мишевима

Сојино уље утицало је и на више од 100 гена мишева (на којима је рађен експеримент), укључујући и један за контролу окситоцина, хормона љубави и везивања. Наиме, мишеви храњени сојом показали су нижи ниво окситоцина у хипоталамусу - делу мозга кључном за расположење.

Сојино уље повећава могућност многих обољења као што су Алцхајмер и Паркинсон.

Узимајући у обзир научне доказе, аутори истраживања верују да би сојино уље могло да повећа ризик од Паркинсонове болести, Алцхајмерове болести и аутизма. Вођа истраживања Пунамјот Дол поручио је да се, смањи потрошња сојиног уља, чак и оног које има нижи садржај линолне киселине, па је наводно здравије за срце.

Прочитајте још: Целулит није само естетски проблем! Добро обратите пажњу, јер иза свега може да се крије ДИЈАБЕТЕС

Уље исцеђено из семенки соје данас се користи у свему, од припреме брзе хране до хране за животиње, чак и у дечијим кашицама и соковима. Иако га највише користе Американци, ово уље се више присутно и у другим земљама.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.