· · Коментара: 0
ХИГИЈЕНА

Проверите јесте ли прали зубе на правилан начин, а ево зашто ПАСТУ можете одмах да баците

У устима живи 700 бактерија, вируса и гљивица и сваки наредни је вишак. Добра орална хигијена важна је не само за здравље уста и зуба, већ и за свеукупно здраво стање организма.

Depositphotos_316705014_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Специјалиста пародонтологије и оралне медицине др Ана Пуцар, из Клинике за пародонтологију и оралну медицину Стоматолошког факултета у Београду, објашњава да је усна дупља станиште огромног броја микроорганизама, пре свега бактерија, али и вируса, гљивица или квасница. Сматра се да их у комплексној оралној флори има више од 700 различитих врста, што није коначан број.

Прочитајте још: Неуролози упозоравају: Глава боли и од аналгетика

- Уколико се хигијена не обавља на редован и ваљан начин, микроорганизми ће постати толико бројни да ће у једном моменту “сломити” одбрамбену моћ усне дупље и довести до настанка каријеса и пародонтопатије, најчешћих болести - упозорава др Пуцар.

Чувајте их да би трајали Фото: Депозитфото
Зуби треба да се перу два пута дневно!

За овакво могуће лоше стање ми смо одговорни. Код куће треба двапут дневно да перемо зубе или да евентуално у томе помажемо деци.

- Орална хигијена подразумева механичко уклањање наслага са површине зуба и за то користимо четкицу за зубе, интерденталне четкице, интерденталне чачкалице, зубни конац и зубне тушеве каже докторка Пуцар.

Четкица важнија од пасте!
Пасте за зубе и водице за испирање су такозвана помоћна средства. То значи да зубе можемо и без њих да оперемо, али ће прање свакако бити ефикасније ако их користимо.
Хигијена међузубних простора је најважнија!

 Хигијена међузубних простора је можда и важнија од уобичајеног прања зуба. Заправо, спољашње и унутрашње површине се донекле чисте жвакањем хране, радом језика, усана и образа. Међутим, простори између зуба су заштићени од ове врсте хигијене, па микроорганизми могу несметано да се развијају.

Међузубни простор је важан Фото: Депозитфото

Управо највећи број проблема са зубима код одраслих и почиње баш из међузубних простора. Најчешће се јавља упала десни, односно гингивитиси, пародонтопатије и бочни каријеси. Зато водице за испирање никако не смеју да буду замена за механичко чишћење.

Грицкалице су најсигурнији пут да се оде код зубара.

- Неопходно је ставити под контролу уношење шећера и других угљених хидрата, грицкалица, а ово се посебно односи на децу, јер ћете завршити на стоматолошкој столици са гомилом новооткривених кварова зуба - истиче др Пуцар.

Прочитиајте још: Ако имате проблем са зубима, сваког јутра, 20 минута мућкајте у устима уље и видећете невероватну промену

Некада се препоручивало чишћење језика, али су студије показале да после двадесетак минута микроорганизми поново населе његову површину. Уз то, велики број особа повреди слузницу агресивним чишћењем. Природа је, заправо, сама уредила чишћење језика, жвакањем чврсте хране и трењем језика о површине зуба и непца.

Никада не користите тропроцентни хидроген, јер ожете добити "црни језик"!

За чишћење се никако не сме користити тропроцентни хидроген, јер може да доведе до озбиљног ремећења равнотеже оралне флоре. Као последица јавиће се обложен језик са увећаним папилама које изгледају као трава, а може да се пребоји и у тамну боју, стање познато као црни језик.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.