· · Коментара: 0
АУТОИМУНЕ БОЛЕСТИ

Ове болести су РЕТКЕ, открију се СЛУЧАЈНО и увек ЛЕТИ

Без обзира на то што се на њих обраћа све већа пажња, аутоимуне болести су и даље енигма.

1594984341_Autoimuna.jpg
Фото: Пиксабеј

Међу њима има оних о којима се изузетно мало зна. Стручњаци још нису усагласили ставове ни о њиховом броју. Већина истиче да је познато више од 80 одсто ових болести, али да се за већину не зна како тачно настају.

Прочитајте још: Колективни имунитет НЕ ПОСТОЈИ! Доктор Андреј: Вирус је могао бити спречен у ЈАНУАРУ, неко ће морати 2 пута да се ВАКЦИНИШЕ

- Имуни систем је изузетно важан јер служи за заштиту организма од бактерија, вируса и паразита, међутим, у неком тренутку имуни систем уме да “закаже” и почиње да напада сопствена здрава ткива јер их не препознаје - каже др Ивица Јеремић, доктор интерне медицине у Институту за реуматологију.

Фото: Депозит

Ови поремећаји имунитета могу да буду сасвим благи и да узрокују занемарљиве промене, али некада доводе до настанка озбиљних болести.

Аутоимуне болести су опасне јер могу да изазову тешка обољења.

- Међу онима које захватају само један орган најпознатији је дијабетес тип 1. Ту је и Хашимото тироидитис, аутоимуно обољење штитасте жлезде, које је последњих година веома често - истиче доктор.

Неки од првих симптома су појачана жеђ, чешће мокрење, напади глади и замор. Код млађе деце први симптом некада може да буде умокравање у кревету, а да то пре нису радила. Уколико се болест не препозна, запусти или не лечи, јављају се поремећај свести, задах на ацетон и убрзано дисање.

Хашимото
Хашимото тироидитис има око пет одсто популације. Присутво се доказује појавом антитела у крви која полако оштећују штитну жлезду. Некада могу да прођу многе године пре него што штитна жлезда престане да лучи одговарајућу количину хормона.

Витилиго настаје због губитка ћелија коже које садрже пигмент меланоцит. Особе са овим обољењем прво примећују беле тачкице на врховима прстију, око очију и на лактовима, које, заправо, представљају кожу у којој нема пигмента. То се обично примети након лета када околна кожа поцрни.

Почетак витилига се обично открије на крају лета.

- Сама по себи болест не прави друге проблеме, али је некада удружена са другим аутоимуним болестима, као што је пернициозна анемија - истиче др Јеремић.

Прочитајте још: Руски лекари спремају народ за АПОКАЛИПТИЧНУ јесен: Пратите упутства и СПАСИТЕ СЕ

Ове болести се називају и системске јер нападају различита ткива и органе, па често имају веома разнолике симптоме. Најпознатије међу њима су системски еритемски лупус, системска склероза, Сјогренов синдром, различите врсте артритиса.

- Код већине оболелих од ових болести јављају се неспецифични симптоми у виду умора, малаксалости, мршављења, а понекад и температура, као и промена на кожи - закључује доктор.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.