· · Коментара: 0
ПРЕВЕНТИВА

Знате ли шта су СЛОБОДНИ РАДИКАЛИ? Изазивају РАК и још 150 БОЛЕСТИ, а сви их имамо у телу

Слободни радикали подстичу развој многих болести, а њиховим утицајем баве се светски научници и нуде и различите програме са антиоксидансима.

1593815989_Depositphotos_180677290_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Шта су слободни радикали, зашто се јављају у масовнијем обиму и када, може ли се на њих деловати, објашњава специјалиста интерне медицине др Ивица Јеремић, из Института за реуматологију.

Прочитајте још: Сви је ИМАМО у кухињи: НАМИРНИЦА која ТОПИ МАСТИ и доводи до ВИТКОГ СТРУКА

Једите воће Фото: Депозит

- Слободни радикали настају и активношћу ензима који обављају детоксикацију токсичних материја и лекова у јетри, а доста зависи и од спољашњих утицаја, јер загађење ваздуха снажно повећава стварање слободних радикала - каже др Јеремић.

Људи у загађеним срединама често оболе.

Примећено је да људи који живе у загађеним срединама не само да чешће болују од астме и других болести плућа, већ чешће умиру од карцинома и кардиоваскуларних болести. Пушење такође повећава стварање слободних радикала, као и начин припреме хране у домаћој кухињи, у којој је поховање врло често заступљено.

Сунце је опасно
И сунчево зрачење може директно да цепа одређене молекуле у нашој кожи и ствара слободне радикале који оштећују ДНК. Опште је познато колико сунчево зрачење убрзава старење коже и повећава ризик од настанка меланома.
Слободни радикали изазивају Алцхајмер, дијабетес, карцином, па и старење!

Данас постоје научни докази да су слободни радикали повезани са више од 150 болести. Слободне радикале, односно оксидативни стрес стручњаци повезују са кардиоваскуларним болестима, дијабетесом, карциномом, старењем, Алцхајмеровом и Паркинсоновом болешћу...

- Сматра се да атеросклерозу започињу и одржавају слободни радикали и то је посебно важно, јер су срчани и мождани удар као последице атеросклерозе данас најважнији узрок умирања у високо и средње развијеним земљама - истиче др Јеремић.

Поврће за младолик изглед Фото: Депозит

Слободни радикали учествују и у настанку дегенеративних болести нервног система, као што су Алцхајмерова и Паркинсонова болест. У настанку катаракте такође имају велики значај.

Довољно је дневно уносити 1.400 калорија.

Смањен унос хране помажу продужењу живота, одлаже и појаву канцера, а чува мождане функције током старења. Међутим, то не значи да калорије треба свести на пуки минимум. Дневни минимум за снабдевање организма есенцијалним хранљивим материјама је око 1.400 калорија.

Прочитајте још: Ова БИЉКА је лек против старости, а Хитлер је по њу послао у Русију ТАЈНУ ЕКСПЕДИЦИЈУ

- Вођење здравог стила живота основни је начин за победу над слободним радикалима., а то значи да треба да се уноси воће и поврће богато антиоксидансним витаминима Ц, Е, бета-каротеном и биофлавоноидима - истиче др Јеремић.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.