· · Коментара: 0
Пушка

Чедо Џефа Купера - Ругер Скаут (ФОТО)

Савршен концепт легендарног пуковника намењен је онима који желе да имају само једну универзалну пушку

1594889160_Ruger-Scout.jpg
Ругер-Сцоут фото: “Ругер”

За настанак најпродаваније “Ругерове” пушке најзаслужнији је пуковник Џеф Купер легендарни амерички експерт за ватрено оружје. Радећи и унапређујући употребу и конструкцију оружја које је користио, легендарни пуковник непрестано је размишљао о избору једног јединог оружја - пушке, коју би одабрао човек када жели да има само једно универзално оружје. Тај захтев је често чуо од ранчера, фармера, истраживача, геолога, кампера, аутдор водича и инструктора. 

Прочитајте још: Златни Симсон од осамдесет лета (ФОТО)

На бази свог огромног оружарског и стрељачког искуства, Купер је осмислио вишенаменски систем пушка-метак-монтажа-оптика, и затим се обратио фирми “Ругер”. Џеф купер се определио за кратку пушку обртночепног затварача, у првој варијанти само калибра .308 Винчестер.

Ругер Скаут калибра .308 Вин, фото: “Ругер”

Одабрао је брзе механичке нишане, али је за смештај оптичког нишана великог удаљења од ока, изабрао место на средини пушке. Таквом пушком се муњевито поставља кончаница на циљ и нишани се са оба отворена ока, на блиске, али и на удаљене мете. На уста цеви је поставио скривач пламена обједињен са компезатором трзаја. Додао је и велики продужени оквир за муницију, и тиме заокружио концепт универзалне Скаут пушке. 

Систем оружје-метак-монтажа-оптика 

У дугом металном одвојивом оквиру прима по 10 метака калибра .308 Вин и .223 Рем, или четири метка калибра .450 БМ, фото: “Ругер”

“Ругер” се радо одазвао на предлог славног пуковника, тако да је Скаут пушка убрзо понуђена тржишту. Успех је био неочекиван. Та интересантна “пушчица” се већ годинама налази на врху “Ругерове” листе најпродаванијих модела по цени од око 1200 долара. Проширен је списак понуђених калибара на .223 Рем. и нови метак .450 Бушмастер. 

Ругер Скаут у дугом металном одвојивом оквиру прима по десет метака калибра .308 Вин и .223 Рем и четири метка калибра .450 БМ. У калибрима .223 и .450 БМ израђује се цев дужине само 409 мм, док је у калибру .308 Вин понуђена у дужинама 409 и 475 мм. Цеви су рађене поступком хладног ковања од нерђајућег или легираног угљеничног челика, зависно од врсте подмодела. Укупна дужина оружја износи 978, односно 1041 мм, уз масу 3220 или 3319 г, без оптичког нишана. 

Механички и оптички нишани 

У понуди су и компензатори трзаја и разбијачи пуцња, који се навојном везом лако причврсте за цев, фото: “Ругер”

На устима цеви је нарезан навој 5/8-24 на који се завије скривач пламена, компензатори трзаја или по жељи разбијачи пуцња, који се лако причврсте за цев, као и пригушивач пуцња, где је то законом дозвољено. На горњем, најдебљем делу цеви, налази се дуга Пикатини шина са 15 попречних прореза, која омогућава смештај пиштољско-револверског оптичког нишана или колиматора. Данас ових нишана има много у понуди (има их и код нас), како фиксног, тако и варијабилног увећања. Цев је навојем спојена са челичним глоданим сандуком, на чијем је задњем месту за монтажу класичног оптичког, уграђен подесиви, брзи гост ринг механички нишан. На предњем делу цеви налази се одговарајући високи механички нишан са бочним штитницима. 

Опробани систем Маусе М98 

Варијанта са полимерским кундаком, фото: “Ругер”

Систем рада модела Ругер Скаут, преузет је са старе “Ругерове” фамилије обртночепних карабина М77. Реч је о дословце примењеном Маусер 98 решењу са контролисаним увођењем метка из оквира у цев. То подразумева дуги бочни неротирајући “Маусеров” извлакач и фиксни избацивач. Ово је скупље за израду, али важи за много поузданије и трајније од тзв гурајућег увођења. С обзиром на намену Скаут пушке, поузданост је један од првих приоритета. 

Са ораховим кундаком у калибру .450 Бушмастер, фото: “Ругер”

Обарач нема убрзицу и фабрички је наштелован на силу од 1,86 даН. Ход обарача је кратак, одсечан и сасвим задовољавајући за ову врсту оружја. Штитник обарача и део за прихват измењивог оквира је урађен од стаклених валакана ојачаног полимера. Полужица за ослабађање оквира је војничког типа, дуга је и лако доступна. Смештена је између штитника обарача и оквира.  

Три различита кундака 

Уочљив је дебели гумени амортизер , фото: “Ругер”

За ову пушку "Ругер" је предвидео три различита кундака. Први је од дрвеног ламината и практично је неуништив. Затим следи црни полимерски, кундак који у предњем делу има уливен алуминијумски бединг (ослонац за сандук), а позади је алуминијумска "пилар" чаура. Трећи тип кундака је урађен од науљеног америчког ораха. Сва три кундака имају чекиране површине које долазе у додир са дланом стрелца, али и одлично решено дно кундака које се ослања о раме. Поред дебелог гуменог амортизера, ту се налазе и три спејсера (уметка), којима се регулише дужина кундака. На овај начин ће фабрички испоручена пушка, једноставним захватом, бити апсолутно димензионо прилагођена свом власнику. 

Најпродаванији модел 

На задњем делу иза ручице затварача, налази се команда троположне кочнице, фото: “Ругер”

Иако намена пушке Ругер Скаут није ни лов ни далекометно стрељаштво, она задовољава и строге услове прецизности.  "Ругер" се ни у једном сегменту израде ове Скаут пушке није обрукао. Зато је ово и данас њихов најпродаванији модел. 

Прочитајте још: Луксузна пушка која оставља без даха: Технички, ергономски и естетски савршена - двоцевка Холанд-Холанд

Пушку Ругер Скаут данас поседују и они који у витринама имају и по десетине наменских пушака. Као концепт је одлично замишљена. 

мсц Влада МИТРОВИЋ 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.