· · Коментара: 0
НАМЕШТАЈ

Пратите упутства и одаберите прави сто за свој дом

Постоји много тога о чему треба размислити пре него што се крене у куповину трпезаријског стола.

Depositphotos_78652340_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Избор стола није само естетско питање. Његов положај у просторији одређује и његов стил и врсту материјала од којег је направљен.

Ваш избор, са друге стране, мора да одговара вашем начину живота и да дуго служи сврси. Постоје неки елементи о којима треба да се мисли пре куповине.

Прочитајте још: Колико килограма имате зависи од тога које вам је боје кухиња

ОБЛИК СТОЛА

Када се размишља о куповини стола, његов облик јесте најважнија ствар јер утиче на изглед целог простора. Сваки облик има своје добре и лоше стране, треба изабрати онај који има највише позитивних за одређени простор.

Квадратни

Добре стране оваквог стола су у томе што је одличан за опуштено и романтично обедовање јер ту комотно седе од две до четири особе, штеди простор у малим просторијама и лако се склања. Лоша страна је што није погодан за седење већег броја људи.

Квадратни сто штеди простор у малим просторима.
Округли за дружење
Добре стране округлог стола су што свако види сваког, може лепо да се комуницира и погодан је за необичне и иначе неупотребљиве углове. Ипак, мана му је што не штеди простор и тешко се одлаже.

Правоугаони

Доста људи може да седне, може да служи и као шведски сто, а може да се наслони на зид кад није у употреби. Лоше стране су што заузима доста места у квадратним просторијама.

Овални

Овакав сто штеди простор, а људи се осећају подједнако добро. Његове облине делују елегантно у великој и дугачкој просторији, али зато овај облик не одговара малим, квадратним трпезаријама. Не може да се смести у углове просторије.

Сто мора да одговара простору Фото:Депозитфото

ВЕЛИЧИНА

Водите рачуна о томе колико ће људи свакодневно бити за столом. Онај на развлачење одговара домовима који свакодневно имају мало људи за столом, али често имају госте. Изаберите сто на развлачење који може да има више различитих облика и да се онда склопи за свакодневну употребу.


Свакој особи је потребно 60 сантиметара да би се осећала пријатно.
Столице без руконаслона
Столице које иду уз сто треба или да буду без руконаслона или да руконаслони буду такви да могу да се подвуку под сто. Трпезаријске столице би требало да се увлаче испод стола макар за половину свог седишта. Треба да буду удобне, у складу са столом (или намерно сасвим различите - али да увек прате ваш стил).

Ширина стола је такође веома важна. Потребно вам је доста простора за тањире и посуђе. Сто треба да има ширину макар метар, нарочито ако волите да на њега ставите пуно хране.

Стандардна висина стола је 75 сантиметара, а висина седишта столица је 45 сантиметара. За сваку особу вам је потребно 60 сантиметара ширине, а на то треба додати још по 10 до 15 сантиметара.

Сто мора да буде широк најмање метар.

Сто треба да буде са свих страна минимално 60 сантиметара удаљен од зида како би устајање и седање били олакшани. Ако вам је трпезаријски сто у кухињи, а простор за рад иза столица, размак између стола и тог простора треба да буде око 120 сантиметара како би могло истовремено да се седи за столом и ради у кухињи.

МАТЕРИЈАЛИ

Различити материјали за израду столова имају различите позитивне и негативне особине.

За мале собе
Стаклени сто даје осећај пространости, изгледа модерно и софистицирано и лако се чисти. Лоше је што има оштре ивице које могу да буду опасне и привлачи прашину.

Дрвени

Добре стране дрвених столова су што су издржљиви и дуготрајни, а неполирано дрво има антибактеријска својства и постоји широк избор завршне обраде. Мане су што је овакав намештај тежак и тешко се помера, а често је и скуп.

Прочитајте још: Комад намештаја који одаје ваш стил: Овакву фотељу МОРАТЕ да имате у дому

Пластични

Овакви столови су прилично јефтини, трајни и лаки за одржавање, а постоји велики избор боја и дезена. Лоше стране су што не стари добро. Има тенденцију “жућења”, лако га оштети топлота, огреботине се јасно виде и тешко их је поправити.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.