· · Коментара: 0
ПОВРТАРСТВО

На балкону од пет квадрата може да се добије 10 килограма ПОВРЋА

Уз минимално улагање и редовно заливање добија се 50 главица црног лука, 100 парадајза, 1,5 килограма грашка. И најмањи балкон од пет квадрата може да се претвпри у повртњак.

swiss-chard-3641280_1280.jpg
Фото: Пиксабу

 До сада сте гајили цвеће, а сада је време да гајите поврће! На балкону од пет квадрата може да се добије: 16 салата, 50 главица црног лука, 100 парадајза, 1,5 килограма грашка и 2,5 килограма краставца!

Прочитаје још: Због нове технологије која осваја свет фармери у Србији остављају мотике

Сво то поврће биће органски узгајано, а следеће године уз мало искуства и боље организован простор, може да се добије и спанаћ, блитву и шаргарепу! Славица Ступарушић већ годинама држи бесплатне радионице "Ботаника душе" са Волонтерским центром општине Звездара и учи жене како да на сваком расположивом простору узгајају поврће и уштеде.

Семе се овако сади Фото: Пиксабу

- Без обзира колико је мали простор свуда може да се направи башта - каже Славица.

Једино улагање је квалитетна земља.

Једино улагање треба да буде добра земља која ће се сипати у канте, старе шерпе, пластичне флаше и гајбе обложене најлоном. У јесен се планира башта за пролеће, а сеје се у рано пролеће. У касно пролеће може да се купи расад.

Башту треба је поставити вертикално, степенасто да свака биљка има сунца. Временом прирпемити вреже за грашак и краставац. Славица је убеђена да је балкон са поврћем декоративнији од цветног, а оваква баштица је леп пример деци како се својим рукама долази до хране.

Припремите мреже и вреже Фото: Пиксабу
Балкон са поврћем је декоративнији од цветног.

- Сок од кафе коју смо попили, кору од банане и љуску од јајета које смо појели убацимо у блендер и самељемо и то је једино ђубриво за наше поврће на балкону - саветује Славица.

Запамтите: поврће које се једе не сме да се третира хемијским препаратима као цвеће.
Семе се убира у јесен, ставља у папирнате кесице и чува у сенци. Биљке се, дакле, сеју у марту, а беру до зиме. У зависности од балкона треба бирати и семе. Рецимо, зачинске биљке, салата, блитва и спанаћ су одлични за балкон у снци, а коме "пржи" суце читаво лето обавезно треба да посеје краставац и пасуљ.
- Биљке воле друштво и што је већи избор поврћа боље расту - истиче Славица.

Планирајте врт каскадно, зачинско биље поређајте између поврћа, а кадифицу у исту саксију са поврћем, јер чисти земљу.

Планирајте врт каскадно, Зачинско ароматично поређајте близу, а између поврћа, у истој саксији посадите кадифу, јер чисти земљу. Поред пасуља посадите чубар, па ће салата имати лепу арому, а пасуљ ће чувати од штеточина. Обавезно додајте невен и драгољуб, јер чувају поврће од лисних ваши и паукова.

Прочитаје још: Имате ружан зид у дворишту? Посадите ову биљку и добићете рајски поглед

Славица истиче да је од повртног балкона боља само башта направљена на празној парцели између зграда. За тако нешто треба тражити дозволу од општине (и лако се добија) и организовати неколико комшија.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.