· · Коментара: 0
ОЛЕАНДЕР

Тако је ЛЕПО напредовао, а онда је ПРОПАО! То значи да га нисте ИСПОШТОВАЛИ!

У наш дом обично стигне у коферу као успомена са одмора на Медитерану. Лијандер, међутим, тражи другачију негу од осталог цвећа.

1595238686_Lijander.jpg
Фото: Пиксабеј

Лако се прима, брзо расте, бујно цвета и после неколико година му се гране поломе, цветове почне да одбацује и, на крају, пропадне. Дакле, нисте га добро неговали.

Прочитајте још: ОВИХ 5 љубичастих биљака МОРАТЕ имати у врту: Привлаче ЛЕПТИРЕ, а терају КОМАРЦЕ

Олеандар је медитеранска биљка, а то значи: много светла, прохладна зима и редовно орезивање.

Редовно га орезујте
Много светла, пријатна зима и редовно орезивање.

Много воли сунце и може да поднесе невероватне врућине. Воли воду, али ако заборавите да га залијете - преживеће. Међутим, то значи да и зими тражи доста сунца.

Зиму не сме да проведе на затвореном и топлом месту. У српским условима олеандару је потребна застакљена тераса са много светла и хладним температурама, али без мраза.

Толико брзо расте да се брзо изобличи и сломи.

Ако сте овај услов испунили спремите се за орезивање. Олеандер толико брзо расте да мора стално да се орезује. Чим престане са цветањем почиње орезивање. Орезује се непрестано, јер без орезивања биљка нема снаге да цвета. Ако се не уклања вишак грана оне ће се савијати и, на крају, се поломити.

Цветају само младе гране
Цвет дају само нове гране, дакле орежите га!

Земља мора да буде пропусна, да се око корена не задржава вишак, али ни да дуго трпи сушу. Одрасла биљка се пресађује на три године. Наравно, олеандер који се запусти достиже невероватну величину и тешко га је одржавати бујним.

Уколико олеандар не цвета значи да није орезан, јер цвет дају само нове гране.

Прочитајте још: Од пластичне ЦЕДИЉКЕ направите прелепу САКСИЈУ каква не може да се купи! (ВИДЕО)

Размножавање је једноставно - када се ореже грана се стави у флашу са водом. Брзо ће пустити корен и може да се засади у земљу.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.