· · Коментара: 0
БАШТА

ОВИХ 5 љубичастих биљака МОРАТЕ имати у врту: Привлаче ЛЕПТИРЕ, а терају КОМАРЦЕ

Врт може током највећег дела године да буде мирисна, цветна оаза, а за то је неопходно посадити ових пет биљака.

1594036105_Aster.jpg
Фото: Пиксабеј

Цвеће треба бирати по лепоти, али и по мирису, јер многи варијетети немају улогу растеривања комараца и привлачења лептира. Да би уживање у башти било комплетно, цвеће мора и да мирише.

Прочитајте још: Од пластичне ЦЕДИЉКЕ направите прелепу САКСИЈУ каква не може да се купи! (ВИДЕО)

Најопојнији мирис имају ноћна фрајла, зумбул и лаванда, а када се у врт додају сиријска ружа и астер - добија се прави рај.

Сиријска ружа се сади уз ограду или крај зида, јер може да порасте у висину до три метра, а лила цветови остављају без даха.

Лептири и бумбари обожавају лаванду Фото: Пиксабеј

Лаванда је вишегодишњи полугрм који се све чешће виђа у нашим вртовима и на балконима. Лаванди одговарају сунчана места и дренирано земљиште, а одлично подноси мраз. Уколико се сади у саксији, на дно треба ставити дренажни слој.

Лила рај Фото: Депозит
Познатији је бели, али и лила иберис је прелеп.

Иберис шири изузетно пријатан мирис, а важи за веома отпорно цвеће. Назива се и татарско цвеће, а може да се сади у жардињери, или као добар покривач тла. Постоје и вишегодишње врсте па иако је најпознатији бели цвет постоји и лила варијетет.

Астер је чувено цвеће наших бака, а његови љупки цветићи поново су веома популарни. Лако се гаји, дуго цвета и незаобилазна се декорација "винтиџ башта".

Пролећно цвеће
Зумбули, љубичице и јорговани, улепшавају прве сунчане дане, па их треба садити на сунчаном месту. Нажалост не цветају целе године.
Астер је тренутно најпопуларнија винтиџ биљка.

Најчешће се сматра да леп мирис имају каранфил, ноћна фрајла и зумбул. Међутим, пошто свака башта има другачије услове, мирисне биљке треба према њима и бирати. Такође, не цветају све биљке у исто време, па треба одабрати неколико перена како би се читавог лета ширио миомирис.

Прочитајте још: Волите ХОСТЕ? Воле их и пужеви! Ево 5 начина БОРБЕ против слузавих напасти!

Ноћна фрајла је перена са сићушним мирисним цветовима у розе, белој и боји лаванде. Цвета крајем пролећа и почетком лета, током дана цветови су затворени а ноћу отворени. Одговарају јој светла и полусеновита места и хумусно земљиште.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.