· · Коментара: 0
ЛАЛЕ

Нежни цвет захтева ТРИ услова да би направио СПЕКТАКЛ у врту

Да би у рано пролеће отворила нежни цвет мора да се пажљиво одабере место и посади у правом тренутку

lepeLale.jpg
Фото: А. М.

Да ли је баштован у октобру добро посадио и одабрао право место за лале види се тек у пролеће. Међутим, луковице могу да се поново посаде наредне године, па не треба поновити исте грешке.

Прочитајте још: Биљка које се дарује у име љубави и верности: Суза заљубљене богиње за лење баштоване

Како попунити рупу?
Када нека лала "омане", а посађене су у линији, на том месту се пребацује последња из реда.

Прво правило је да лале воле сунчано место. Пошто је у пролеће сунце оскудно за луковице треба одабрати позицију која има највише сунца током дана.

Луковице се саде на дубини од 15 сантиметара, односно дупло већој од њихове величине. И размак треба да буде дупло већи од њихове величине.

Најлепши украс врта
Најлепши украс врта

Међутим, да би лале показале сву своју лепоту морају да буду у друштву - груписане. Најлепше изгледају када су у посађене у двострукој линији. Баштован који нема довољно луковица треба да их посади у групи.

Не садите лале уколико немате најмање 15 луковица, јер њихова лепота се неће видети

Боје треба мудро искомбиновати, јер не треба садити светле лале једну поред друге. Беле се не саде поред розе или жутих лала. Увек је најлепше направити неочекивану комбинацију и приликом куповине луковица бирати једну пастелну и другу "јачу" боју као што су: љубичаста и жута илитулип розе и црвена. Све су популарнији нови хибриди попут папагаја, нормандије, пламтећег срца, негрите, финоле, балада, сладолед или маскота чије су латице спектакуларне.

Комбиновање боја
Фото: А. М.

Лале кратко цветају па их треба засадити у првој линији врта, осим у случају када се поред њих налази зумбул.

Прочитајте још: Камену ружу када засадите сама се о себи брине и то је довољан разлог да је одмах набавите

Када прецветају луковице лала се не ваде из земље. Мора да се сачека да листови сами увену, као и да прође најмање месец дана да се луковица нахрани. Идеално време за вађење је јун, када листови сами отпадну. Луковица се пажљиво извади, осуши на прочитаним листовима "Вечерњих Новости" и онда свака посебно завије новинским папиром, па одложе на тамно и хладно место. То су обично подрум или шпаиз, али то не сме да буде влажно.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.