· · Komentara: 0
LALE

Nežni cvet zahteva TRI uslova da bi napravio SPEKTAKL u vrtu

Da bi u rano proleće otvorila nežni cvet mora da se pažljivo odabere mesto i posadi u pravom trenutku

lepeLale.jpg
Foto: A. M.

Da li je baštovan u oktobru dobro posadio i odabrao pravo mesto za lale vidi se tek u proleće. Međutim, lukovice mogu da se ponovo posade naredne godine, pa ne treba ponoviti iste greške.

Pročitajte još: Biljka koje se daruje u ime ljubavi i vernosti: Suza zaljubljene boginje za lenje baštovane

Kako popuniti rupu?
Kada neka lala "omane", a posađene su u liniji, na tom mestu se prebacuje poslednja iz reda.

Prvo pravilo je da lale vole sunčano mesto. Pošto je u proleće sunce oskudno za lukovice treba odabrati poziciju koja ima najviše sunca tokom dana.

Lukovice se sade na dubini od 15 santimetara, odnosno duplo većoj od njihove veličine. I razmak treba da bude duplo veći od njihove veličine.

Najlepši ukras vrta
Najlepši ukras vrta

Međutim, da bi lale pokazale svu svoju lepotu moraju da budu u društvu - grupisane. Najlepše izgledaju kada su u posađene u dvostrukoj liniji. Baštovan koji nema dovoljno lukovica treba da ih posadi u grupi.

Ne sadite lale ukoliko nemate najmanje 15 lukovica, jer njihova lepota se neće videti

Boje treba mudro iskombinovati, jer ne treba saditi svetle lale jednu pored druge. Bele se ne sade pored roze ili žutih lala. Uvek je najlepše napraviti neočekivanu kombinaciju i prilikom kupovine lukovica birati jednu pastelnu i drugu "jaču" boju kao što su: ljubičasta i žuta ilitulip roze i crvena. Sve su popularniji novi hibridi poput papagaja, normandije, plamtećeg srca, negrite, finole, balada, sladoled ili maskota čije su latice spektakularne.

Kombinovanje boja
Foto: A. M.

Lale kratko cvetaju pa ih treba zasaditi u prvoj liniji vrta, osim u slučaju kada se pored njih nalazi zumbul.

Pročitajte još: Kamenu ružu kada zasadite sama se o sebi brine i to je dovoljan razlog da je odmah nabavite

Kada precvetaju lukovice lala se ne vade iz zemlje. Mora da se sačeka da listovi sami uvenu, kao i da prođe najmanje mesec dana da se lukovica nahrani. Idealno vreme za vađenje je jun, kada listovi sami otpadnu. Lukovica se pažljivo izvadi, osuši na pročitanim listovima "Večernjih Novosti" i onda svaka posebno zavije novinskim papirom, pa odlože na tamno i hladno mesto. To su obično podrum ili špaiz, ali to ne sme da bude vlažno.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.