· · Komentara: 0
BAŠTA

Da biste imali lepe ruže, obavezno ih početkom proleća orežite i uradite VERTIKULIRANJE

Srđan Egić, profesionalni baštovan, savetuje kako srediti vrt i spremno dočekajte tople prolećne dane

srdjan-egic-1802-2020-02.jpg
Foto: V.Danilov

Početak ovosezonskih baštovanskih radova ubrzala je ekstremno blaga zima sa dosta padavina, što je mnogo ranije podstaklo početak vegetacionog ciklusa flore.

Pročitajte još: NE BACAJTE GAJBICE: Pet načina da se dobije NOV nameštaj, a ništa ne košta

Primetno je da su mnogi s razlogom započeli sa orezivanjem voćaka već u prvoj polovini februara. Ko nije stigao da realizuje jesenju sadnju idealan period za to je prva polovina marta. Takođe, vreme je za orezivanje ukrasnog šiblja koje cveta leti poput hibiskusa, kariopterisa, letnjeg jorgovana (budlee), pamučaste hortenzije i sličnih biljaka.

Mediteranske biljke
U martu se orezuju i mediteranske vrste poput lavande, santoline, žalfije i to tako da se prikrate za 15 santimetara.

Orezivanje ruža

Ukoliko nisu najavljeni veći mrazevi potrebno je skinuti zimsku zaštitu (asure, akril foliju, najlon sa palmi, banana i ostalih tropskih biljaka.

Ako ste propustili jesenje orezivanje sada je poslednji trenutak.

Ako nije urađeno jesenje orezivanje ruža početak marta je krajnji čas da se to obavi. Način orezivanja prilagoditi tipu ruža u zavisnosti da li se radi o ponjačici, stablašici, floribudi i ostalih.

Orezivanje zbog cvetanja
Foto: A. M.

Pokrivačice tla

Mart je podesan za razdeljivanje busenja perena, pokrivača tla (pljuskavice, zečijih ušijju, floksa).

Osvežite travnjak!

Važno je napomenuti da se posle svih ovih operacija leje očiste, prekopaju i obavezno prihrane sve biljke u njima, bilo organskim (glistenjak, pregorelo stajsko) ili veštačkim (osmokot) đubrivo.

Osvežavanje travnjaka

Ukoliko posedujemo travnjak vrlo važna operacija u ovom periodu je vertikuliranje. Ovim postupkom, koji može biti ručni ili mašinski, izvršićemo provetravanje korenovog sistema trave kao i eliminisati suve i odumrle delove. Nakon vertikuliranja obavezno pristupiti đubrenju travnjaka nekim od đubriva sa povećanim procentom azota.

Pročitajte još: Na Staroj planini raste biljka koju MORA da ima svaka kuća

Ukoliko dozvole vremenski uslovi sve osetljive biljke koje smo sklonili u zatvoreno (garaža, podrum) izneti napolje i po potrebi presaditi u za broj veću saksiju i izvršiti prihranu.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.