· · Коментара: 0
БАШТА

ОВО је једини жбун чији цветови МЕЊАЈУ боју ПРЕМА ЖЕЉИ баштована

Хортензије важе за класичне биљке у нашим вртовима, а пошто се лако гаје овај жбун обавезно треба засадити.

hor.jpg
Плаве и розе хортензије Фото: А. М.

Огромне лопте препуне цветова и боја увек су право изненађење, јер нико не зна које боје ће бити цветови! То могу само хортензије које су у стању да улепшају и најружнији део врта.

Прочитајте још: МАКАЗАМА и лепљивом траком створите чаролију од зараслог ЖБУНА

Розе, плава, лила или бела

Хортензије су мочварне биљке и воле када их баштован редовно залива. То нарочито важи за летње месеце. Због тога се многи одлучују да им пронађу сеновито место, јер овом жбуну треба светла, али му никако не прија јако и дуготрајно сунце. Воле кисело или неутрално земљиште.

Стару хортензију орежите, прецветале цветове скидајте.

Не траже много неге, али уколико се у рано пролеће не прихране ђубривом не треба очекивати лопте богате цветовима.

Некада је жбун двобојан

Уколико је хортензија стара и расте на истом месту већ неколико година, требаће јој светла, па је мудро проредити гране. Пошто се размножава деобом корења добро је с времена на време раздвојити жбун.

Промените састав земље да би цветови били друге боје.

Баштовани могу да промене боју цвета тако што ће се променити земљиште. Наиме, у киселој земљи цветови ће бити плави, а уколико су розе то значи да је земља неутрална.  Дакле, променом састава земље промениће се и боја. Многи то раде забадањем ножа у земљу. Лакше је променити плаве цветове у розе него обрнуто.

Прецвале цветове треба редовно уклањати, да не би црпели снагу из биљке. Пре зиме хортензију треба заштити од мраза.

Прочитајте још: Штити од грома, симбол је наде, веома је издржљива и ЖЕЛИТЕ ЈЕ У СВОМ ВРТУ

Хортензија је симбол помирења и мира у кући. Када неко на поклон донесе букет хортензија то значи да нуди мир и жели добро, срећу и благостање.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.