· · Коментара: 0
КАКТУСИ

Кактусари ураде ову ствар па данима чекају и ГРИЗУ НОКТЕ

Не постоји "кактусар" који у својој колекцији нема или није пожелео да има калемљен кактус. Поступак је једностављан, али да ли стварно желите то да урадите свом сукуленту?

kalem.jpg
Шарени, занимљиви, неодољиви Фото: А.М.

Калемљење кактуса је изузетно једноставна процедура и љубитељи кактуса све чешће примењују. Калемљени кактус може и да се купи и то је јединствен поклон, али ови сукуленти брзо увену.

Прочитаје још: Камену ружу када засадите сама се о себи брине и то је довољан разлог да је одмах набавите

Љубитељи кактуса процедуру калемљења најчешће примењују када им се кактус поломи приликом пада или пресађивања. То је најбољи начин да се кактус спаси. Наиме, неким биљкама се корен не развија брзо (астрофитум је такав) и лако "испадају" из саксије. Постоје и биљке које су без хлорофила и не могу да преживе. Међутим, калемљењем се убрзава и раст спорорастућих кактуса. И обрнуто - кактус који пребрзо расте неће дуго трајати.

Изузетно су декоративни

Дакле, одабере се сукулент који ће бити племка, односно калемљен и онај на који ће се ставити калем.

Никада се не калеме у време мировања!

Стерилним прибором се исеку калем, основни кактус, и племка, а онда се споје и фиксирају нечим што их неће повредити. То може да буде гумица, конац, фолија...

Кактуси се никада не калеме у време мировања, односно, зими, па је сада прави тренутак да се то уради.

Прочитајте још: Заштитите своје кактусе, јер ако крену да бујају и расту - лоше је и брзо ће увенути

Успешност калемљења никада није загарантована. У томе је лепота и, уједно, трагедија овог посла.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.