· · Komentara: 0
KAKTUSI

Kaktusari urade ovu stvar pa danima čekaju i GRIZU NOKTE

Ne postoji "kaktusar" koji u svojoj kolekciji nema ili nije poželeo da ima kalemljen kaktus. Postupak je jednostavljan, ali da li stvarno želite to da uradite svom sukulentu?

kalem.jpg
Šareni, zanimljivi, neodoljivi Foto: A.M.

Kalemljenje kaktusa je izuzetno jednostavna procedura i ljubitelji kaktusa sve češće primenjuju. Kalemljeni kaktus može i da se kupi i to je jedinstven poklon, ali ovi sukulenti brzo uvenu.

Pročitaje još: Kamenu ružu kada zasadite sama se o sebi brine i to je dovoljan razlog da je odmah nabavite

LJubitelji kaktusa proceduru kalemljenja najčešće primenjuju kada im se kaktus polomi prilikom pada ili presađivanja. To je najbolji način da se kaktus spasi. Naime, nekim biljkama se koren ne razvija brzo (astrofitum je takav) i lako "ispadaju" iz saksije. Postoje i biljke koje su bez hlorofila i ne mogu da prežive. Međutim, kalemljenjem se ubrzava i rast spororastućih kaktusa. I obrnuto - kaktus koji prebrzo raste neće dugo trajati.

Izuzetno su dekorativni

Dakle, odabere se sukulent koji će biti plemka, odnosno kalemljen i onaj na koji će se staviti kalem.

Nikada se ne kaleme u vreme mirovanja!

Sterilnim priborom se iseku kalem, osnovni kaktus, i plemka, a onda se spoje i fiksiraju nečim što ih neće povrediti. To može da bude gumica, konac, folija...

Kaktusi se nikada ne kaleme u vreme mirovanja, odnosno, zimi, pa je sada pravi trenutak da se to uradi.

Pročitajte još: Zaštitite svoje kaktuse, jer ako krenu da bujaju i rastu - loše je i brzo će uvenuti

Uspešnost kalemljenja nikada nije zagarantovana. U tome je lepota i, ujedno, tragedija ovog posla.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.