· · Komentara: 0
APRIL

VRT čeka baštovana: Trava je GLADNA, a magnolija nestrpljiva

Pripreme za novu cvetnu sezonu uveliko su u toku, pa ukoliko imate baštu koristite svaki lep dan da biste je doveli u red, kako bi i ove godine bila mirisna i šarolika. Za početak, uklonite zimsku zaštitu sa biljaka, ali pratite noćne temperature.

Depositphotos_45916931_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Zatim, ako to niste uradili u prethodnom mesecu, krajnje je vreme da cvetne gredice i ostale površine očistite od opalog lišća i grančica.

Pročitajte još: Imate ružan zid u dvorištu? Posadite ovu biljku i dobićete rajski pogled

Uklonite precvetale cvetove lala, narcisa i ostalog lukovičastog cveća. Listove ne uklanjajte. Sačekajte da se nadzemni deo prirodno osuši, da bi lukovice sakupile dovoljno energije i cvetale sledeće prolećne sezone.

Nahranite travnjak
Foto: Depozitfoto

Travnjak

Ukoliko do sada niste popunili prazna mesta nastala tokom zime, sada je vreme da ih podsejete, ili popunite busenjem. Zasejano mesto dobro utabajte i zalijte. Oformljen travnjak "nahranite" mineralnim đubrivom za travu . Ako je zemlja umereno vlažna, iskoristite trenutak da obavite prozračivanje (vertikulaciju). .

Najbolje je seme trave sejati u proleće.

Prozračivanje travnjaka možete da obavite pomoću specijalnih grabulja ili mašinom za vertikulaciju. Najpovoljnije vreme za setvu trave je proleće. Sejanje semena trave se obavlja ručno ili mašinski, u već pripremljeno zemljište. Nakon setve, seme ugrabuljajte u zemlju i povaljajte valjkom. Povaljani teren zalijte.

Savet
Kada ukrasno šiblje slabije cveta, a unutar žbuna ima više ogolelih grana, vreme je da ga podmladimo jakim orezivanjem. Ceo žbun treba da dobije dovoljno svetla. Podmlađivanje se obavlja leti ili zimi, u zavisnosti od toga da li biljke cvetaju u toku proleća ili leta.

Orezivanje ukrasnog drveća i žbunja
Orezivanje se obavlja zbog regulisanja rasta biljaka, poboljšanja kvaliteta cvetova i plodova i uklanjanja oštećenog ili suvog granja. Pravilo je da orezujete samo kada je to neophodno.

Održavajte ravnotežu između žila i krune.

Ali, treba razlikovati orezivanje sadnica prilikom sadnje od onog radi daljeg negovanja biljke. U prvom slučaju se održava ravnoteža između žila i krune - što su slabije žile treba jače orezivati krunu. Kasnije orezivanje se obavlja da bi kruna sačuvala oblik.

Hortenzije i ruže se orezuju tokom leta.
Orezivanje je važno
Foto: Depozitfoto

Žbunovi na kojima se obrazuju cvetni pupoljci na prošlogodišnjim granama, a cvetaju u proleće ili početkom leta (jorgovan, berberis, magnolija, ukrasna trešnja, forzicija, japanska dunja, kineski jasmin...), orezuju se odmah posle precvetavanja. Žbunovi koji cvetaju u toku leta i jeseni (hortenzije, ruže, budleja...). orezuju se tokom kasne jeseni ili ranog proleća.

Živa ograda
U zavisnosti od vremena orezivanje se obavlja sredinom ili krajem meseca. Ukoliko je živa ograda ogoljena i ređa, drastično je orežite da biste joj vratili stari izgled. Vrh skratite za 30 centimetara od željene visine, kao i jednu bočnu stranu. Posle orezivanja živu ogradu prihranite, zalijte i malčirajte.

Pročitajte još: Ukoliko godinama vodite rat sa KRTICAMA zasadite ove biljke i rešite problem

Prihranjivanje
Ne zaboravite da prihranite jagodičasto voće, četinare, drveće, žbunove i penjačice. Bilo da se opredelite za kompost, ili nešto drugo, obavezno ga ukopajte oko biljke na propisanu dubinu i zalijte.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.