· · Komentara: 0
OREZIVANJE

MAKAZAMA i lepljivom trakom stvorite čaroliju od zaraslog ŽBUNA

Srđan Egić, profesionalni baštovan kaže da gotovo svaki žbun može da se oblikuje prema želji, ali neki su podatniji za rad.

Lopte.jpg
Lopte u vrtu Foto: S. Egić

Topijarni oblici u vrtu svakog posetioca ostavljaju bez daha. Verovali ili ne, ali veoma je jednostavno oblikovati svaki zapušteni žbun. Ne samo što se dobija nov, lep oblik, već će i biljka bolje napredovati.

Pročitajte još: Ne eksperimentišite sa egzotičnim biljkama, poslušajte savete starih SLOVENA i zasadite u VRTU ovih 9 koje će BUJATI

Prvi korak je das e odabere žbun koji je pogodan za loptast ili spiralni oblik. Za loptast oblik treba birati biljku širokih grana i da ne bude mnogo visoka. Dakle, birajte "bucmast" žbun. Najpogodnije za lopte su razne vrste kleka.

Kleka sa nekoliko loptica
Za loptasti oblik birajte "bucmasti" žbun kleke.

Prvo se zamisli obris lopte i lagano, makazama se prvo grubo izvlači ta linija. Tek kada se dobije željeni oblik linija se finišira.

- Ukoliko se "uštine" unutra, napravi rupa ili upropasti jedna strana, očiste se rukom suve četine i žbun se ostavi da izraste - kaže Egić.

Uništenoj strani je dovoljno mesec dana da se oporavi i tada se, već sa iskustvom, nastavlja orezivanje. Kada se prave po tri loptice na jednom žbunu idealno je birati biljku sa centralnim stablom. Međutim, baštovan kaže da treba probati orezivanje na bilo kom žbunu.

- Posmatrajte biljku na kojoj strani je jača, pustite kreaciji na volju jer svaki žbun može da se oblikuje po želji - ističe Egić.

Visoki žbunovi su bolji za spiralne oblike. Vrste kao što su četinari, smaragdna tuja, pačempres i slične biljke koje kroz sredinu imaju glavno stablo oko koje ćemo formirati spiralu.

Pročititajte još: Neprestana borba! Čuvajte se, stiže KOROV, ali, evo SPASA!

Prvo se lepljivom trakom oblepi visoki žbun i onda se pažljivo makazama reže prostor na kojem nije traka. Seče se sve dublje i dublje. Odlepi traka i finišira oblik.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.